Naar de inhoud

Zelf gezondheidscijfers vergelijken

Zelf aan de slag met het vergelijken van gezondheidscijfers

Ga hier aan de slag met cijfers! U kiest zelf welke onderwerpen u vergelijkt over verschillende Utrechtse wijken of onderzoeksjaren.
 

Kies of u grafieken of tabellen ziet

Er zijn twee verschillende pagina’s: één met grafieken en één met tabellen. De eerste pagina laat grafieken zien van een gekozen onderwerp door de tijd. De tweede pagina laat tabellen zien. U kunt zelf een weergave kiezen. Klik hier voor meer uitleg over hoe u zelf gezondheidscijfers kunt vergelijken.   
 
In dit filmpje ziet u hoe u zelf gezondheidscijfers kunt vergelijken:

Onderstaande video bevat ondertiteling, maar geen audiodescriptie. Mocht u dit nodig hebben, lees dan het transcript van deze video.


Transcript

Beeld: Sandra en Karlijn zitten achter een tafel, in beeld staat de tekst: Op volksgezondheidsmonitor.nl vind je naast gezondheidscijfers ook tekst en duiding bij de cijfers!
Sandra: "Hoi, wij zijn Karlijn en Sandra van Volksgezondheid. Daar monitoren we de gezondheid van de Utrechters."
Karlijn: "Al deze resultaten zijn te vinden op de volksgezondheidsmonitor.nl. Dat is natuurlijk veel makkelijker dan al dat onderzoek op papier."
Sandra: "En om het nu nóg makkelijker te maken kun je nu zelf gezondheidscijfers vergelijken."
Karlijn: "Ben je benieuwd hoe je dat kunt doen? Loop even mee!"
Beeld: Sandra en Karlijn lopen door het Stadskantoor en gaan achter een computer zitten.
Beeld: Instructie om naar volksgezondheidsmonitor.nl te gaan. Op het computerscherm wordt de website www.volksgezondheidsmonitor.nl in de browser getypt. Daarop komt de homepage van de volksgezondheidsmonitor in beeld.
Beeld: Instructie om in het menu op 'zelf gezondheidscijfers vergelijken' te klikken. Op het computerscherm wordt op dit menu-item geklikt en de pagina met zelf gezondheidscijfers vergelijken verschijnt. Er wordt vervolgens geklikt op de button 'Klik hier om zelf gezondheidscijfers te vergelijken' in het contentvlak. Dan verschijnt een popup met een grafiek, twee tabbladen en een aantal keuze-opties.
Karlijn: "Je kiest vervolgens zelf een doelgroep, thema, onderwerp en woonwijken."
Beeld: Bij de eerste keuze-optie wordt de doelgroep 'volwassenen’ gekozen. Bij de tweede keuze-optie wordt het thema 'leefstijl' gekozen. Bij de derde optie wordt het onderwerp 'roken' gekozen. Bij de vierde optie worden verschillende wijken aangevinkt. Vervolgens verschijnen er grafieken met data over de roken bij volwassenen in de gekozen wijken in Utrecht.
Sandra: "Super handig zeg, zo’n overzicht van al die grafieken."
Karlijn: "Zeker weten! En we kunnen ook nog tabellen maken."
Sandra: "Wauw! Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe tevreden Utrechters zijn met hun woonomgeving."
Karlijn: "Nou, dat kunnen we eens even laten zien in de tabellen."
Beeld: Instructie om op de knop 'tabellen' te klikken. Instructie om in het menu te gaan zoeken naar het onderwerp 'tevredenheid met woonomgeving'. Tegelijkertijd worden diverse keuze-opties aangeklikt.
  • Bij de eerste keuze-optie wordt de doelgroep ‘volwassenen’ gekozen.
  • Bij de tweede keuze-optie wordt het thema ‘Fysieke leefomgeving’ gekozen.
  • Bij de derde optie wordt het onderwerp 'voldoende tevreden met leefomgeving’ gekozen.
  • Bij de vierde optie worden enkele wijken aangevinkt.
  • Bij de vijfde optie 'jaar' wordt gekozen voor 'all'.
De toelichting verschijnt dat we weer een aantal woonwijken aanklikken, en dat de cijfers per jaar verschijnen. Tegelijkertijd verschijnt de tabel met de betreffende gegevens in beeld. Daarna verschijnt de instructie om op de knop 'Exporteer PDF' te klikken om de tabel te bewaren.
Karlijn: "Zelf gezondheidscijfers vergelijken is dus heel handig in je werk, want je maakt snel een overzicht van de onderwerpen en wijken waar jij informatie over zoekt."
Sandra: "En heb je nu nog vragen of opmerkingen, mail ons dan vooral! Dat kan naar volksgezondheidsmonitor@utrecht.nl".
Beiden: "Heel veel succes ermee! Veel plezier, doeg!"
Beeld: Toelichting: "De gezondheidscijfers worden voortdurend geactualiseerd, houd Volksgezondheidsmonitor.nl dus in de gaten! Benieuwd naar meer dan alleen gezondheidscijfers over Utrecht? Ook onze collega’s hebben mooie websites ontwikkeld met allerlei informatie over Utrecht. Neem daarom ook eens een kijkje in de Wijkwijzer en op WistUdata."