Naar de inhoud

Wat vindt u op deze website?

Op Volksgezondheidsmonitor.nl staan de meest actuele cijfers over de gezondheid van Utrechters

De Volksgezondheidsmonitor Utrecht brengt in beeld hoe het met de gezondheid van Utrechters gaat. Daarbij kijken we breed naar gezondheid en factoren die hiermee samenhangen, zoals lichamelijke en psychische gezondheid, kwaliteit van leven, leefstijl, fysieke leefomgeving, sociale omgeving en zorg. We zorgen dat de laatst beschikbare cijfers op deze website staan. Zo zijn de gezondheidsdata snel en goed toegankelijk. Eens in de vier jaar verschijnt een Utrechts Gezondheidsprofiel: een samenvatting van de meest recente gezondheidscijfers met de belangrijkste ontwikkelingen rond de volksgezondheid in Utrecht.


Gezondheid in beeld rond thema’s, doelgroepen en wijken

De VMU schetst een breed beeld van de gezondheid van de Utrechters. Per thema zijn gegevens te vinden over kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Binnen deze leeftijdsgroepen bekijken we of er verschillen zijn tussen bijvoorbeeld Utrechters met een verschillend opleidingsniveau, migratieachtergrond, huishoudsamenstelling of woonwijk. Voor elke wijk staan de belangrijkste gezondheidscijfers ook samengevat op aparte wijkpagina’s.


De teksten laten de cijfers met het achterliggende verhaal zien

In de teksten op deze website staan de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek. De cijfers vormen hiervoor het uitgangspunt. Deze worden aangevuld aan met uitleg over wat die cijfers betekenen. Deze uitleg is gebaseerd op duidingsgesprekken met inwoners en professionals en op verdiepend onderzoek.


Gezondheidscijfers zijn beschikbaar als open data

Alle gezondheidscijfers zijn ook beschikbaar in zogenoemde ‘open data’ tabellen. U kunt daarin de cijfers op gedetailleerder niveau bekijken. De open data tabellen kunt u vinden op de themapagina’s. Daarnaast biedt de website een functie waarmee u snel gezondheidscijfers uit verschillende wijken en jaren met elkaar kunt vergelijken. U ziet dan in één overzicht alle informatie die u zelf selecteert.


Nog meer weten? Kijk bij overige publicaties of links

Onder de kop ‘Overige publicaties’ vindt u  aanvullende onderzoeksrapporten. De rapporten gaan meestal over verdiepend onderzoek rond gezondheid in Utrecht. Voorbeelden van andere publicaties zijn de strip Dit is Utrecht Junior, een infographic over Gezondheid en leefomgeving in Utrecht, buurtverkenningen en factsheets van Meetellen in Utrecht. Onder de kop ‘Links’ vindt u de websites van andere organisaties die zich met gezondheid of onderzoek naar gezondheid bezighouden.


U kunt op meerdere manieren op de hoogte blijven

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de gezondheid van Utrechters? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief of volg ons op Twitter. U kunt zich ook abonneren op de RSS-feed, zodat u automatisch een berichtje krijgt wanneer nieuwe informatie op deze website staat.