Naar de inhoud

Voedselomgeving

De productie van voedsel en het aanbod ervan (in bijvoorbeeld winkels, kantines en supermarkten) bepaalt de voedselomgeving. De voedselomgeving beïnvloedt weer de voedselkeuzes die mensen maken.

Wat eten Utrechters?
Wat mensen eten, beïnvloedt hun gezondheid en het milieu. Lees meer over voedingsgewoonten van Utrechters.

Wat mensen eten heeft invloed op hun gezondheid en op het milieu
 
Het Nederlandse voedingspatroon
Gemiddeld eten Nederlanders onvoldoende groente en fruit, te veel zout en meer suiker dan de Richtlijnen Goede Voeding en het Voedingscentrum aanbevelen (RIVM Briefrapport 2017-0095). De groeiende mogelijkheden om onderweg te eten en drinken dragen mogelijk bij aan deze ontwikkeling (onderzoek Maartje Poelman). In Utrecht is dit niet anders.

Utrechtse regio levert maximaal 5% van voeding voor regiobewoners
Maximaal 5% van het voedsel dat inwoners van de regio Utrecht eten, is afkomstig uit de eigen regio. In de regio zijn bedrijven die voedsel produceren, verwerken, verpakken, opslaan en transporteren. Dit voedsel is vooral afkomstig van buiten de regio, uit Nederland, Europa en uit de andere delen van de wereld. De zuivelsector uit de regio Utrecht heeft, in vergelijking met andere sectoren, de beste mogelijkheden voor de lokale markt, door productie van kaas op de boerderij (RUAF, 2017). In de regionale voedselkaart staat een overzicht van alle locaties uit de voedselketen in de regio Utrecht, die zich voornamelijk richten op de lokale markt.

Mensen kunnen in huun voedselkeuze rekening houden met hoe voedsel wordt geproduceerd, verwerkt en getransporteerd

De invloed van voeding op het milieu
Wat iemand eet heeft invloed op het milieu. Waar het voedsel dat deze persoon eet vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd bepaalt de invloed op het milieu. Een meer plantaardig eetpatroon is goed voor het milieu, dier en aarde, maar ook goed voor de gezondheid. In Utrecht kiest 20-41% van de inwoners ervoor om minder of geen vlees te eten. Zij doen dit om energie en het milieu te sparen (Wistudata, 2015). De keuze voor seizoensgebonden producten, zoals fruit en groente, uit de regio dragen bij aan een lagere milieubelasting, door onder andere minder voedselkilometers.

De kringloop van voedsel
De voedselketen bestaat uit productie, verwerking, transport, verkoop en consumptie tot en met afvalverwerking. Bij voorkeur is de voedselketen in een kringloop georganiseerd. Hoe de (regionale) voedselketen ingericht is, heeft behalve invloed op onze gezondheid ook invloed op sociale verbanden, natuur en economie.

Lees verder over dit onderwerp door op de categorie 'Volwassenen' en 'Ouderen' te klikken. Alle cijfers over dit onderwerp zijn te vinden in de open data.Lees verder over Voedselomgeving:

Eerdere berichten

Geen gearchiveerde artikelen gevonden
Kan deze website beter?