Samenvatting
Baby's en peuters
- 87% van de kinderen krijgt borstvoeding
- Minder vaak borstvoeding door lager opgeleide moeders zonder migratieachtergrond
- Kinderen uit Vleuten-De Meern krijgen minder vaak borstvoeding
Kinderen
- Steeds meer kinderen eten elke dag fruit
- 94% van de 10- tot 12-jarigen ontbijt
- Kinderen uit Overvecht en Kanaleneiland ontbijten minder vaak dagelijks
- Kinderen uit gezinnen met een lagere welvaart drinken meer zoete dranken
Jongeren
- Vier op de vijf Utrechtse jongeren ontbijten minimaal vijf dagen per week
- Jongeren uit de wijken Overvecht, Noordwest en Zuidwest ontbijten minder vaak vijf dagen per week
- 38% van de jongeren eet dagelijks fruit
- 27% van de jongeren drinkt dagelijks drankjes met suiker
- Eén op de vijf jongeren drinkt niet elke dag water
- 6% van de jongeren drinkt te veel energiedrank
Volwassenen
- 87% van de Utrechtse volwassenen voldoet aan de ontbijtnorm
- Utrechters met een niet-westerse achtergrond ontbijten minder vaak
- Volwassenen in Overvecht ontbijten steeds vaker
- Utrechters uit de wijk Overvecht voldoen minder vaak aan de ontbijtnorm
Ouderen
- 90% van de Utrechtse ouderen voldoet aan de ontbijtnorm
Wat houdt het in?
Voeding heeft een sterke invloed op de gezondheid
Goede voeding heeft een positief effect op iemands gezondheid. Het eten van gezonde voeding wordt in verband gebracht met een verminderde kans op hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker. De Volksgezondheidsmonitor Utrecht onderzoekt bijvoorbeeld het eten van groeten, fruit en ontbijt onder de Utrechters, maar ook het drinken van zoete dranken door Utrechtse kinderen en jongeren en het geven van borstvoeding aan baby's. Zo krijgen we inzicht in het maken van de gezonde keuze in voeding en voedsel in Utrecht.Waarom is het dagelijks eten van groenten en fruit belangrijk?
Groenten en fruit bevatten belangrijke nutriënten als vitaminen, mineralen en voedingsvezel en bevatten geen verzadigd of transvet en weinig natrium. Aangeraden wordt om 250 gram groenten en twee stuks fruit per dag te eten (Voedingscentrum, 2016.En waarom is ontbijten belangrijk?
Na een nacht zonder eten is een goed ontbijt van belang om het lichaam van nieuwe energie te voorzien en de stofwisseling op gang te brengen. Dit geeft niet alleen waardevolle voedingsstoffen, maar helpt ook het concentratievermogen. Met regelmaat eten is bovendien van belang om op een gezond gewicht te blijven (Voedingscentrum, 2016).Borstvoeding is gezond voor moeder en kind
Borstvoeding is goed voor de gezondheid van baby’s en moeders. Dit is voor vrouwen ook de belangrijkste reden om borstvoeding te geven. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben minder kans op maagdarminfecties en middenoorontsteking. Dit geldt ook voor kinderen die borstvoeding hebben gehad. Borstvoeding verlaagt waarschijnlijk ook de kans op overgewicht en luchtwegklachten bij kinderen en diabetes type II, reumatoïde artritis en een hoge bloeddruk bij moeders. Het contact tijdens de borstvoeding tussen moeder en kind kan ook gunstig zijn voor de hechting en de ontwikkeling van het kind (RIVM).Cijfers over baby's en peuters
87% van de kinderen krijgt borstvoeding
Het merendeel van de moeders start na de geboorte van hun kind met borstvoeding geven. 77% van de kinderen krijgt op de dag van hun geboorte volledige borstvoeding en 10% krijgt naast borstvoeding ook kunstvoeding. De combinatie van borstvoeding en kunstvoeding gebeurt vaker bij kinderen met een migratieachtergrond. Het percentage kinderen dat borstvoeding krijgt, neemt af met de leeftijd van het kind.
Minder vaak borstvoeding door lager opgeleide moeders zonder migratieachtergrond
Lager opgeleide moeders zonder migratieachtergrond beginnen minder vaak met borstvoeding geven en stoppen ook sneller. 61% van deze moeders start met borstvoeding geven op de geboortedag van hun kind en 26% geeft nog borstvoeding als hun kind drie maanden oud is.Redenen om te stoppen met het geven van borstvoeding
Het idee dat hun baby te weinig melk krijgt, is voor vrouwen vaak reden om te stoppen met borstvoeding geven. In de eerste maand na de geboorte zijn ook pijn bij het geven van borstvoeding en moeite met aanleggen belangrijke redenen om te stoppen. Vanaf twee maanden zijn dat, naast het idee dat hun baby te weinig melk krijgt, vooral de behoefte aan meer vrijheid en het weer starten met werken.(Bron: Peiling melkvoeding van zuigelingen 2015, TNO)
Kinderen uit Vleuten-De Meern krijgen minder vaak borstvoeding
Moeders uit Vleuten-De Meern starten minder vaak met borstvoeding geven. Moeders die wel beginnen, stoppen ook vaker dan moeders uit andere wijken. 81% van de baby’s uit Vleuten-De Meern krijgen op hun geboortedag borstvoeding. Na 8 dagen is dit 75%, na 1 maand 62% en op de leeftijd van drie maanden 46%. Ook in de wijken Overvecht en Leidsche Rijn wordt minder vaak gestart met borstvoeding geven. In beide wijken krijgt 84% van de baby’s op hun geboortedag borstvoeding, maar moeders uit deze wijken stoppen niet vaker dan moeders uit andere wijken.Percentage baby’s van een maand oud die borstvoeding krijgen, naar subwijk:
Cijfers over kinderen
Steeds meer kinderen eten elke dag fruit
56% van de kinderen uit groep zeven en acht van het basisonderwijs in Utrecht eet dagelijks fruit. In 2008 was dit 41% en in 2013 gold dit voor 50% van de kinderen. Kinderen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond eten vaker elke dag fruit dan kinderen met een andere achtergrond. Kinderen uit gezinnen met een hoge welvaart en kinderen uit de wijken Oost en Kanaleneiland eten ook vaker fruit dan andere kinderen. 10- tot 12-jarigen zonder migratieachtergrond, kinderen in eenoudergezinnen of gezinnen met co-ouderschap en kinderen uit Vleuten-De Meern eten minder vaak elke dag fruit.
94% van de 10- tot 12-jarigen ontbijt dagelijks
Van de Utrechtse kinderen uit groep zeven en acht ontbijt 94% minimaal vijf dagen per week. Kinderen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond ontbijten minder vaak dagelijks. Dit geldt ook voor kinderen uit een eenoudergezin.Percentage 10- tot 12-jarigen dat minimaal vijf dagen per week ontbijt naar migratieachtergrond:

Kinderen uit Overvecht en Kanaleneiland ontbijten minder vaak
86% van de kinderen uit Overvecht ontbijt elke dag, dit is lager dan gemiddeld in Utrecht. In de wijk Zuidwest zijn het vooral de kinderen uit de subwijk Kanaleneiland die minder vaak ontbijten. 85% van de kinderen uit Kanaleneiland ontbijt elke dag. In de subwijk Dichterswijk, Rivierenwijk is dit 94%.
Kinderen uit gezinnen met een lagere welvaart drinken meer zoete dranken
Een op de vijf kinderen uit een gezin met een lagere welvaart, geeft aan meer dan twee zoete dranken per dag te drinken. Gemiddeld voor alle kinderen in Utrecht is dit 7%. Dit percentage is gedaald. In 2015 gaf 13% van de kinderen nog aan dat zij meer dan twee zoete dranken per dag drinken.Het is moeilijk in te schatten wat zoete dranken zijn
In het aanbod van (kinder)dranken kan het voor kinderen en ouders moeilijk zijn om te bepalen welke dranken zoete dranken zijn. Er zijn veel verschillende soorten vruchtendranken, frisdranken en zuiveldranken te koop. Op etiketten van deze dranken staan vaak teksten waardoor je denkt dat het gezonde dranken zijn. Toch zit er in deze dranken vaak veel suiker. De verwachting is daarom dat het daadwerkelijke percentage kinderen dat dagelijks twee of meer zoete dranken drinkt hoger is dan uit dit onderzoek naar voren komt.Percentage kinderen dat dagelijks twee of meer zoete dranken drinkt naar wijk:

Cijfers over jongeren
Vier op de vijf Utrechtse jongeren ontbijten minimaal vijf dagen per week
79% van de jongeren uit klas twee en vier van het voortgezet onderwijs in Utrecht ontbijt minimaal vijf dagen per week. Hiermee voldoen zij aan de ontbijtnorm. Meisjes, leerlingen uit klas 4, jongeren met een Turkse of Marokkaanse achtergrond en vmbo-leerlingen ontbijten minder vaak vijf dagen per week. Dit geldt ook voor jongeren uit een eenoudergezin en jongeren die in een andere gezinsvorm opgroeien, bijvoorbeeld bij een eigen ouder en een stiefouder of bij pleegouders.
Jongeren uit de wijken Overvecht, Noordwest en Zuidwest ontbijten minder vaak vijf dagen per week

38% van de jongeren in Utrecht eet dagelijks fruit
Twee op de vijf jongeren uit klas twee en vier eten dagelijks minimaal één stuk fruit. Het advies is om elke dag minstens twee stuks fruit te eten. Meisjes, vwo-leerlingen en leerlingen uit klas 2 eten vaker elke dag fruit dan gemiddeld. Dit geldt ook voor jongeren die bij beide ouders wonen en jongeren uit de wijken Noordoost en Oost.
27% van de jongeren drinkt dagelijks drankjes met suiker
Ruim een kwart van de Utrechtse jongeren drinkt dagelijks drankjes met suiker. 15% van de jongeren in Utrecht drinkt elke dag meer dan drie glazen drankjes met suiker. Jongens, vmbo-leerlingen en jongeren uit de wijk Noordwest drinken vaker meer dan drie glazen drankjes met suiker per dag. 3% van de jongeren uit klas twee en vier drinkt (bijna) nooit drankjes met suiker. Utrechtse jongeren drinken minder vaak drankjes met suiker dan gemiddeld in Nederland. Ook in vergelijking met jongeren uit andere sterk stedelijke gebieden van Nederland drinken Utrechtse jongeren minder vaak drankjes met suiker.Een op de vijf jongeren drinkt niet elke dag water
19% van de jongeren uit klas twee en vier drinkt niet dagelijks een glas water. 3% van de jongeren drinkt (bijna) nooit water. Jongeren met een Marokkaanse achtergrond, vmbo-leerlingen, jongeren uit een eenoudergezin of een andere gezinssituatie, drinken minder vaak water dan gemiddeld. Dit geldt ook voor jongeren uit de wijken Noordwest en Vleuten-De Meern. In vergelijking met jongeren in Nederland en in andere stedelijke gebieden drinken Utrechtse jongeren vaker water.Jongeren die niet elke dag een glas water drinken, naar opleiding

6% van de jongeren drinkt te veel energiedrank
Van de Utrechtse jongeren drinkt 6% meer dan één blikje energiedrank op de dagen dat zij energiedrank drinken. Vier op de vijf jongeren drinken bijna nooit energiedrank. Een op de twintig jongeren doet dit vier of meer dagen per week. Jongens, leerlingen uit klas 4, jongeren met een Marokkaanse of Turkse achtergrond en vmbo-leerlingen drinken vaker meer dan één blikje energiedrank op de dagen dat zij energiedrank drinken. Dit geldt ook voor jongeren uit een eenoudergezin of een andere gezinssituatie en jongeren uit de wijken Noordwest en Overvecht.Percentage jongeren dat op één dag meer dan één blikje energiedrank drinkt

Energiedranken en je gezondheid
Energiedranken bevatten veel suikers en oppeppende ingrediënten zoals cafeïne. Je krijgt er echter niet meer energie door. De aanbeveling is om het gebruik van energiedrank te beperken tot maximaal één blikje of flesje per dag (Voedingscentrum)Bekijk de open data over jongeren en voeding (Tableau)
Cijfers over volwassenen
87% van de Utrechtse volwassenen voldoet aan de ontbijtnorm
Bijna negen op de tien Utrechtse volwassenen (19-64 jaar) ontbijten minstens vijf dagen per week. Hiermee voldoen zij aan de ontbijtnorm. Utrechters met een hbo- of wo-opleiding ontbijten vaker dan Utrechters met een andere opleiding. Van de Utrechters die alleen basisonderwijs hebben afgerond voldoet 58% aan de ontbijtnorm. Dit is 75% voor Utrechters met een lbo-, mavo- of vmbo-diploma en 82% voor Utrechters met een havo-, vwo- of mbo-diploma.
Utrechters met een niet-westerse achtergrond ontbijten minder vaak
74% van de Utrechtse volwassenen met een niet-westerse achtergrond voldoet aan de ontbijtnorm. Bij Utrechters zonder migratieachtergrond is dit 89%. Vrouwen voldoen vaker aan de ontbijtnorm dan gemiddeld in Utrecht. Dit geldt ook voor Utrechters die samenwonen met een partner, met of zonder thuiswonende kinderen.
Volwassenen in Overvecht ontbijten steeds vaker
Het aantal volwassenen in Overvecht dat voldoet aan de ontbijtnorm neemt toe. In 2008 gaf 71% van de inwoners van Overvecht aan ten minste vijf dagen per week te ontbijten. In 2018 was dit 78%. Ondanks deze stijging voldoen Utrechters uit de wijk Overvecht het minst vaak aan de ontbijtnorm.Utrechters uit de wijk Overvecht voldoen minder vaak aan de ontbijtnorm
Cijfers over ouderen
90% van de Utrechtse ouderen voldoet aan de ontbijtnorm
Negen op de tien 65-plussers in Utrecht ontbijten minstens vijf dagen per week. Daarmee voldoen zij aan de ontbijtnorm. Oudere vrouwen en ouderen met een hbo- of wo-opleiding voldoen vaker aan de ontbijtnorm dan gemiddeld in Utrecht.
Open data
Hieronder vindt u alle beschikbare open data ter download en/of online inzage:
Voeding, baby's, JGZ 2012-2016
Deze databestanden bevatten tabellen over borstvoeding bij baby's (Jeugdgezondheidszorg (JGZ) Utrecht, 2012-2016)
Voeding, kinderen, JMU 2017-2018
Deze databestanden bevatten tabellen over eetgewoonten over het eten van fruit, ontbijten en drinken van zoete drank, groep 7 en 8 (Jeugdmonitor Utrecht 2017-2018)
Voeding, kinderen, JGZ 2015-2016
Deze databestanden bevatten tabellen over eetgewoonten m.b.t. fruit bij kinderen, groep 2 , Jeugdgezondheidszorg (JGZ) Utrecht, 2015-2016
Voeding, kinderen, JGZ 2015-2016
Deze databestanden bevatten tabellen over eetgewoonten m.b.t. ontbijt bij kinderen, groep 2 , Jeugdgezondheidszorg (JGZ) Utrecht, 2015-2016
Voeding, kinderen, JGZ 2015-2016
Deze databestanden bevattenj tabellen over eetgewoonten m.b.t. frisdrankgebruik bij kinderen, groep 2 en 7 , Jeugdgezondheidszorg (JGZ) Utrecht, 2015-2016
Voeding, kinderen, JMU 2015-2016
Deze databestanden bevatten tabellen over eetgewoonten bij kinderen, groep 7 en 8 (Jeugdmonitor Utrecht 2015-2016)
Voeding, kinderen, JMU 2013-2014
Deze databestanden bevatten tabellen over eetgewoonten bij kinderen, groep 7 en 8 (Jeugdmonitor Utrecht 2013-2014)
Voeding, jongeren, JGZ 2016-2017
Deze databestanden bevatten tabellen over eetgewoonten bij jongeren, klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs (Jeugdgezondheidszorg Utrecht 2016-2017)
Voeding, jongeren, JGZ 2014-2015
Deze databestanden bevatten tabellen over eetgewoonten bij jongeren, klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs (Jeugdgezondheidszorg Utrecht 2014-2015)
Voeding, volwassenen en ouderen (19+), GP 2018
Deze databestanden bevatten tabellen over de ontbijtnorm, het eten van groente, fruit, vis, een warme maaltijd en een kant en klare/diepvries maaltijd bij volwassenen en ouderen (Gezondheidspeiling 2018)
Voeding, volwassenen (19-64), GP 2018
Deze databestanden bevatten tabellen over de ontbijtnorm, het eten van groente, fruit, vis, een warme maaltijd en een kant en klare/diepvries maaltijd bij volwassenen (Gezondheidspeiling 2018)
Voeding, volwassenen (19-64), GP 2016
Deze databestanden bevatten tabellen over de ontbijtnorm bij volwassenen (Gezondheidspeiling 2016)
Voeding, volwassenen en ouderen (19+), GP 2016
Deze databestanden bevatten tabellen over de ontbijtnorm bij volwassenen en ouderen (Gezondheidspeiling 2016)
Voeding, jongvolwassenen (18-25), GP 2014
Deze databestanden bevatten tabellen over de ontbijtnorm en fruitnorm bij jongvolwassenen (Gezondheidspeiling 2014)
Voeding, volwassenen en senioren (19+), GP 2014
Deze databestanden bevatten tabellen over de ontbijtnorm bij volwassenen en senioren (Gezondheidspeiling 2014)
Voeding, volwassenen (19-64), GP 2014
Deze databestanden bevatten tabellen over de ontbijtnorm bij volwassenen (Gezondheidspeiling 2014)
Voeding, volwassenen en senioren (19+), GP 2012
Deze databestanden bevatten tabellen over voedingsnormen bij volwassenen en senioren (Gezondheidspeiling 2012)
Voeding, volwassenen (19-64), GP 2012
Deze databestanden bevatten tabellen over voedingsnormen bij volwassenen (Gezondheidspeiling 2012)
Voeding, ouderen (65+), GP 2018
Deze databestanden bevatten tabellen over de ontbijtnorm, het eten van groente, fruit, vis, een warme maaltijd en een kant en klare/diepvries maaltijd bij ouderen (Gezondheidspeiling 2018)
Voeding, ouderen (65+), GP 2016
Deze databestanden bevatten tabellen over de ontbijtnorm bij ouderen (Gezondheidspeiling 2016)
Voeding, ouderen (65+), GP 2014
Deze databestanden bevatten tabellen over de ontbijtnorm bij ouderen (Gezondheidspeiling 2014)
Voeding, senioren (65+), GP 2012
Deze databestanden bevatten tabellen over voedingsnormen bij senioren (Gezondheidspeiling 2012)
Ga direct naar de data over:
Baby's en peuters
Voeding, baby's, JGZ 2012-2016
Deze databestanden bevatten tabellen over borstvoeding bij baby's (Jeugdgezondheidszorg (JGZ) Utrecht, 2012-2016)
Kinderen
Voeding, kinderen, JMU 2017-2018
Deze databestanden bevatten tabellen over eetgewoonten over het eten van fruit, ontbijten en drinken van zoete drank, groep 7 en 8 (Jeugdmonitor Utrecht 2017-2018)
Voeding, kinderen, JGZ 2015-2016
Deze databestanden bevatten tabellen over eetgewoonten m.b.t. fruit bij kinderen, groep 2 , Jeugdgezondheidszorg (JGZ) Utrecht, 2015-2016
Voeding, kinderen, JGZ 2015-2016
Deze databestanden bevatten tabellen over eetgewoonten m.b.t. ontbijt bij kinderen, groep 2 , Jeugdgezondheidszorg (JGZ) Utrecht, 2015-2016
Voeding, kinderen, JGZ 2015-2016
Deze databestanden bevattenj tabellen over eetgewoonten m.b.t. frisdrankgebruik bij kinderen, groep 2 en 7 , Jeugdgezondheidszorg (JGZ) Utrecht, 2015-2016
Voeding, kinderen, JMU 2015-2016
Deze databestanden bevatten tabellen over eetgewoonten bij kinderen, groep 7 en 8 (Jeugdmonitor Utrecht 2015-2016)
Voeding, kinderen, JMU 2013-2014
Deze databestanden bevatten tabellen over eetgewoonten bij kinderen, groep 7 en 8 (Jeugdmonitor Utrecht 2013-2014)
Jongeren
Voeding, jongeren, JGZ 2016-2017
Deze databestanden bevatten tabellen over eetgewoonten bij jongeren, klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs (Jeugdgezondheidszorg Utrecht 2016-2017)
Voeding, jongeren, JGZ 2014-2015
Deze databestanden bevatten tabellen over eetgewoonten bij jongeren, klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs (Jeugdgezondheidszorg Utrecht 2014-2015)
Volwassenen
Voeding, volwassenen en ouderen (19+), GP 2018
Deze databestanden bevatten tabellen over de ontbijtnorm, het eten van groente, fruit, vis, een warme maaltijd en een kant en klare/diepvries maaltijd bij volwassenen en ouderen (Gezondheidspeiling 2018)
Voeding, volwassenen (19-64), GP 2018
Deze databestanden bevatten tabellen over de ontbijtnorm, het eten van groente, fruit, vis, een warme maaltijd en een kant en klare/diepvries maaltijd bij volwassenen (Gezondheidspeiling 2018)
Voeding, volwassenen (19-64), GP 2016
Deze databestanden bevatten tabellen over de ontbijtnorm bij volwassenen (Gezondheidspeiling 2016)
Voeding, volwassenen en ouderen (19+), GP 2016
Deze databestanden bevatten tabellen over de ontbijtnorm bij volwassenen en ouderen (Gezondheidspeiling 2016)
Voeding, jongvolwassenen (18-25), GP 2014
Deze databestanden bevatten tabellen over de ontbijtnorm en fruitnorm bij jongvolwassenen (Gezondheidspeiling 2014)
Voeding, volwassenen en senioren (19+), GP 2014
Deze databestanden bevatten tabellen over de ontbijtnorm bij volwassenen en senioren (Gezondheidspeiling 2014)
Voeding, volwassenen (19-64), GP 2014
Deze databestanden bevatten tabellen over de ontbijtnorm bij volwassenen (Gezondheidspeiling 2014)
Voeding, volwassenen en senioren (19+), GP 2012
Deze databestanden bevatten tabellen over voedingsnormen bij volwassenen en senioren (Gezondheidspeiling 2012)
Voeding, volwassenen (19-64), GP 2012
Deze databestanden bevatten tabellen over voedingsnormen bij volwassenen (Gezondheidspeiling 2012)
Ouderen
Voeding, ouderen (65+), GP 2018
Deze databestanden bevatten tabellen over de ontbijtnorm, het eten van groente, fruit, vis, een warme maaltijd en een kant en klare/diepvries maaltijd bij ouderen (Gezondheidspeiling 2018)
Voeding, ouderen (65+), GP 2016
Deze databestanden bevatten tabellen over de ontbijtnorm bij ouderen (Gezondheidspeiling 2016)
Voeding, ouderen (65+), GP 2014
Deze databestanden bevatten tabellen over de ontbijtnorm bij ouderen (Gezondheidspeiling 2014)
Voeding, senioren (65+), GP 2012
Deze databestanden bevatten tabellen over voedingsnormen bij senioren (Gezondheidspeiling 2012)
Om deze inhoud te kunnen bekijken, is het nodig dat u akkoord gaat met het plaatsen van cookies.
Akkoord Nee Lees meer
Akkoord Nee Lees meer
Om deze inhoud te kunnen bekijken, is het nodig dat u akkoord gaat met het plaatsen van cookies.
Akkoord Nee Lees meer
Akkoord Nee Lees meer
console.log('gtag run'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-65231127-1', { 'anonymize_ip': true });