Naar de inhoud

Start GGD Gezondheidsmonitor

Hoe gaat het met de inwoners van Utrecht na 2,5 jaar corona? Op die vraag gaat de GGD Gezondheidsmonitor antwoord geven. Dat is een landelijk onderzoek waarvoor ruim 21.000 Utrechters de komende tijd worden uitgenodigd. De Gezondheidsmonitor brengt de gevolgen van de coronaperiode op de gezondheid, leefstijl en het welzijn van inwoners van 18 jaar en ouder in kaart. Dit doen we in samenwerking met het RIVM, het CBS, netwerk GOR (gezondheidsonderzoek bij rampen) en de GGD’en.

Gezondheidsmonitor

Ruim 21.000 willekeurig gekozen Utrechters boven de 18 jaar ontvangen vanaf 6 september een brief op de deurmat. Deze brief is een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen over hun gezondheid, leefstijl, woonomgeving, sociale contacten en corona. De resultaten laten zien hoe het ervoor staat met de gezondheid in Utrecht. 

Landelijke samenwerking

De GGD Gezondheidsmonitor is een landelijk onderzoek naar de gezondheid en leefgewoonten van alle Nederlanders. Ruim 1,1 miljoen mensen in heel Nederland ontvangen hiervoor een uitnodiging. Een deel van het onderzoek en de vragenlijst is gelijk voor alle gemeenten en dus ook voor Utrecht. Deze landelijke samenwerking zorgt ervoor dat de resultaten vergelijkbaar zijn. 

Deelname

Deelname is vrijwillig. Volksgezondheid gemeente Utrecht stelt deelname wel zeer op prijs. Op basis van de resultaten adviseert Volksgezondheid de gemeente Utrecht over het gezondheidsbeleid voor de komende jaren. Met dit onderzoek kan hierbij ook rekening worden gehouden met de impact van corona op de levens van de inwoners van Utrecht. De gegevens van de deelnemers worden strikt vertrouwelijk behandeld en verwerkt. 

Meer weten?

Meer informatie over de Gezondheidsmonitor is te vinden op www.utrecht.nl/gezondheidsmonitor. De resultaten over Utrecht verschijnen na afronding van het onderzoek op www.volksgezondheidsmonitor.nl