Samenvatting
Kinderen
- Negen op de tien Utrechtse kinderen zijn positief over ouders
- 19% van de Utrechtse kinderen ervaart problemen thuis
- 37% van de kinderen uit groep 7 en 8 heeft grote taken thuis
Jongeren
- De meeste Utrechtse jongeren voelen zich gelukkig thuis
- 21% van de jongeren heeft een scheiding van ouders meegemaakt
- Jongeren uit de wijken Noordwest en Overvecht hebben vaker een scheiding van ouders meegemaakt
- Negen op de tien Utrechtse jongeren zijn positief over hun ouders
- De meeste jongeren geven aan dat ouders weten waar zij buitenshuis zijn
Ouderen
- 6% van de Utrechtse ouderen is slachtoffer van één of meer vormen van ouderenmishandeling
- Laagopgeleide ouderen zonder migratieachtergrond vaker te maken met psychisch geweld thuis
Wat houdt het in?
Gezinssituatie wordt beïnvloed door verschillende factoren
De ervaren gezinssituatie kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals de relatie met de ouders, ouderbetrokkenheid, ervaren problemen of de gezondheid van de gezinsleden. Een veilig thuis is belangrijk voor een kind om gezond op te kunnen groeien. Huiselijk geweld heeft veel impact op gezondheid. Volwassenen die slachtoffer zijn geweest voelen zich onder andere vaker eenzaam en hebben een hoger risico op angst en depressieklachten.Cijfers over kinderen
Negen op de tien Utrechtse kinderen zijn positief over ouders
92% van de kinderen uit groep zeven en acht van het basisonderwijs in Utrecht vindt de relatie met hun ouders (heel) goed. Kinderen die bij hun beide eigen ouders wonen en kinderen met een Marokkaanse achtergrond zijn vaker positief.
19% van de Utrechtse kinderen ervaart problemen thuis
Een op de vijf 10- tot 12-jarigen ervaart thuis één of meer problemen. Dit geldt vaker voor kinderen in gezinnen met co-ouderschap of in een eenoudergezin, kinderen met een lage gezinswelvaart en kinderen met een overige niet-westerse achtergrond. Kinderen met een Marokkaanse achtergrond geven minder vaak aan dat zij thuis problemen ervaren.Problemen die kinderen thuis ervaren:

37% van de kinderen uit groep 7 en 8 heeft grote taken thuis
Van de basisschoolkinderen heeft 37% één of meer grote taken thuis, zoals grote huishoudelijke klussen of meegaan met ouders naar de (huis)arts of andere afspraken. Dit geldt vaker voor kinderen met een migratieachtergrond. Kinderen uit een eenoudergezin of een gezin met een lage welvaart hebben thuis ook vaker grote taken.Taken die kinderen thuis hebben naar migratieachtergrond:

Kinderen die de relatie met ouders als goed ervaren, naar wijk

Cijfers over jongeren
De meeste Utrechtse jongeren voelen zich gelukkig thuis
95% van de jongeren uit klas twee en vier van het voortgezet onderwijs in Utrecht voelt zich meestal of altijd gelukkig thuis. Dit geldt minder vaak voor jongeren uit een eenoudergezin en jongeren die in een andere gezinsvorm opgroeien, bijvoorbeeld bij een eigen ouder en een stiefouder, pleegouders of grootouders.
21% van de jongeren heeft een scheiding van ouders meegemaakt
Een op de vijf jongeren in Utrecht heeft een scheiding van ouders meegemaakt. Vmbo-leerlingen zonder migratieachtergrond geven dit vaker aan, namelijk 29%. Ook 29% van de jongeren met een overige niet-westerse achtergrond heeft een scheiding van ouders meegemaakt.Jongeren uit de wijken Noordwest en Overvecht hebben vaker een scheiding van ouders meegemaakt

Negen op de tien Utrechtse jongeren zijn positief over hun ouders
91% van de jongeren uit klas twee en vier geeft aan dat zij met ouders kunnen praten als ze ergens mee zitten. 86% van de jongeren voelt zich begrepen door hun ouders. Negen op de tien jongeren geven aan dat zij een compliment van ouders krijgen als ze iets goed doen. Havo-leerlingen, jongeren uit eenoudergezinnen en jongeren met een overige niet-westerse achtergrond zijn gemiddeld minder positief over de relatie met hun ouders.De meeste jongeren geven aan dat ouders weten waar zij buitenshuis zijn
88% van de Utrechtse jongeren geeft aan dat hun ouders weten waar zij zijn als ze niet thuis zijn. Dit geldt vaker voor meisjes en jongeren met een Marokkaanse of Turkse achtergrond.Bekijk de open data over jongeren en situatie thuis (Tableau)
Cijfers over ouderen
6% van de Utrechtse ouderen is slachtoffer van één of meer vormen van ouderenmishandeling
6% van de Utrechtse 65-plussers geeft aan in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer te zijn geweest van ouderenmishandeling. Ouderen hebben het vaakst te maken met psychisch geweld thuis, namelijk 4%. Voor de andere vormen van ouderenmishandeling geldt dat minder dan 1% van de 65-plussers daar slachtoffer van is geweest in de afgelopen twaalf maanden.

Naar welke vormen van ouderenmishandeling is gevraagd?
In de Gezondheidspeiling 2016 is aan zelfstandig wonende ouderen in Utrecht gevraagd naar ervaringen met ouderenmishandeling thuis. Naar de volgende vormen van ouderenmishandeling is gevraagd: psychisch geweld, lichamelijk geweld, verwaarloosd in verzorging, financieël benadeeld, vrijheid beperkt en ongewenst seksueel benaderd. Vermoedelijk is er hierbij sprake van onderrapportage. Het werkelijke percentage ouderenmishandeling in Utrecht zal hoger zijn.
In de Gezondheidspeiling 2016 is aan zelfstandig wonende ouderen in Utrecht gevraagd naar ervaringen met ouderenmishandeling thuis. Naar de volgende vormen van ouderenmishandeling is gevraagd: psychisch geweld, lichamelijk geweld, verwaarloosd in verzorging, financieël benadeeld, vrijheid beperkt en ongewenst seksueel benaderd. Vermoedelijk is er hierbij sprake van onderrapportage. Het werkelijke percentage ouderenmishandeling in Utrecht zal hoger zijn.
Laagopgeleide ouderen zonder migratieachtergrond vaker te maken met psychisch geweld thuis
7% van de laagopgeleide Utrechtse ouderen zonder migratieachtergrond geeft aan slachtoffer te zijn geweest van psychisch geweld thuis. Onder Utrechtse ouderen is dit gemiddeld 4%. Van de vrouwelijke 65-plussers ervaart 6% psychisch geweld thuis. Dit is hoger dan bij mannen.
Open data
Hieronder vindt u alle beschikbare open data ter download en/of online inzage:
Ga direct naar de data over:
Kinderen
Situatie thuis, kinderen, JMU 2017-2018
Deze databestanden bevatten tabellen over de relatie met de ouder, problemen en veilig voelen thuis en taken die thuis gedaan worden bij kinderen, groep 7 en 8 (Jeugdmonitor Utrecht 2017-2018)
Situatie thuis, kinderen, JMU 2015-2016
Deze databestanden bevatten tabellen over taken die thuis gedaan worden, relatie met de ouder en problemen aan het thuisfront bij kinderen, groep 7 en 8 (Jeugdmonitor Utrecht 2015-2016)
Situatie Situatie thuis, kinderen, JMU 2013-2014
Deze databestanden bevatten tabellen over ouderbetrokkenheid, relatie met de ouder en problemen aan het thuisfront bij kinderen, groep 7 en 8 (Jeugdmonitor Utrecht 2013-2014)
Jongeren
Situatie thuis, jongeren, JGZ 2017-2018
Deze databestanden bevatten tabellen over de relatie met de ouder bij jongeren, klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs (Jeugdgezondheidszorg Utrecht 2017-2018)
Situatie thuis, jongeren, JGZ 2016-2017
Deze databestanden bevatten tabellen over de relatie met de ouder bij jongeren, klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs (Jeugdgezondheidszorg Utrecht 2016-2017)
Situatie thuis, jongeren, JGZ 2014-2015
Deze databestanden bevatten tabellen over de relatie met de ouder bij jongeren, klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs (Jeugdgezondheidszorg Utrecht 2014-2015)
Volwassenen
Opvoedondersteuning, volwassenen (19-64), GP 2016
Deze databestanden bevatten tabellen over ouderschap en opvoeding, ervaren belasting door ouderschap en behoefte aan hulp en advies bij volwassenen (Gezondheidspeiling 2016)
Huiselijk geweld, volwassenen en senioren (19+), GP 2012
Deze databestanden bevatten tabellen over huiselijk geweld bij volwassenen en senioren (Gezondheidspeiling 2012/inwonersenquête)
Huiselijk geweld, volwassenen (19-64), GP 2012
Deze databestanden bevatten tabellen over huiselijk geweld bij volwassenen (Gezondheidspeiling 2012/inwonersenquête)
Ouderen
Situatie thuis, ouderen (65+), GP 2016
Deze databestanden bevatten tabellen over ouderenmishandeling bij ouderen (Gezondheidspeiling 2016)
Huiselijk geweld, senioren (65+), GP 2012
Deze databestanden bevatten tabellen over huiselijk geweld bij senioren (Gezondheidspeiling 2012/inwonersenquête)
Om deze inhoud te kunnen bekijken, is het nodig dat u akkoord gaat met het plaatsen van cookies.
Akkoord Nee Lees meer
Akkoord Nee Lees meer
Om deze inhoud te kunnen bekijken, is het nodig dat u akkoord gaat met het plaatsen van cookies.
Akkoord Nee Lees meer
Akkoord Nee Lees meer
console.log('gtag run'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-65231127-1', { 'anonymize_ip': true });