Opvang na geweld in afhankelijkheidsrelaties

Bijna 250 personen ontvingen hulp van de opvang na geweld in  afhankelijkheidsrelaties
De opvang na geweld in afhankelijkheidsrelaties in Utrecht heeft in 2016 aan 249 volwassenen hulp geboden. 94% van de cliënten in de opvang is vrouw en 6% man. Ook transgenders worden opgevangen. 97% van de opgevangen mensen is 23 jaar of ouder. De opvang na geweld in afhankelijkheidsrelaties biedt ook plaats aan jongvolwassenen, vaak jonge moeders met een klein kindje  of een baby op komst.

Tweederde cliënten maakt gebruik van opvang, eenderde van andere hulp
67% van de clienten verblijft in een van de opvanglocaties. De meesten van hen verblijven in de crisisopvang. Daar wordt een plan van aanpak gemaakt. Afhankelijk van de situatie van de cliënt verhuist deze daarna naar een eigen woning of naar vervolgopvang.

67% van de clienten verblijft in een van de opvanglocaties. De meesten in de crisisopvang.

Binnen de opvang na geweld in afhankelijkheidsrelaties wordt steeds meer ingezet op een veilig verblijf in de eigen woning in plaats van een verhuizing naar een nieuwe plek. Intensieve begeleiding bij de thuissituatie moet helpen opname in de opvang te voorkomen. Cliënten en kinderen hoeven dan niet ergens anders opnieuw te beginnen. Er ontstaan dan geen problemen met scholen, werk of kinderopvang. Als er al hulp in het gezin is kan deze gewoon doorgaan en informele steunbronnen vallen niet weg. Die continuïteit is juist in een crisissituatie belangrijk.

72% van de cliënten in de opvang na geweld in afhankelijkheidsrelaties komt uit de regio Utrecht
Zeven op de tien cliënten in de opvang na geweld in afhankelijkheidsrelaties komt uit Utrecht en omgeving. Bijna de helft van de cliënten komt uit de stad Utrecht. Slachtoffers worden in een andere regio opgevangen als zij onveilig zijn in de eigen regio, of als de opvang in de eigen regio vol is. Het is niet bekend hoeveel slachtoffers van geweld in afhankelijkheidsrelaties uit Utrecht in andere gemeenten worden opgevangen.

Zes op de tien cliënten komt uit Utrecht en omgeving.

Vooral professionals melden cliënten aan
53% van de cliënten van de opvang na geweld in afhankelijkheidsrelaties worden door professionals aangemeld. Vooral Veilig Thuis, de buurtteams en de politie melden hen aan. Slachtoffers kunnen ook zichzelf aanmelden bij de opvang na geweld in afhankelijkheidsrelaties. Dat doen drie op de tien cliënten.

 53% van de cliënten worden door professionals aangemeld
Lees verder over Opvang na geweld in afhankelijkheidsrelaties:

Categorie├źn

AlgemeenKinderenVolwassenen

Eerdere berichten

Geen gearchiveerde artikelen gevonden
Kan deze website beter?