Opvang na geweld in afhankelijkheidsrelaties

De opvang na geweld in afhankelijkheidsrelaties biedt veilige plek na geweld
De opvang na geweld in afhankelijkheidsrelaties biedt onderdak en hulp aan vrouwen, mannen, transgenders en hun kinderen die slachtoffer zijn van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Voorbeelden hiervan zijn huiselijk geweld, eer-gerelateerd geweld, loverboy praktijken of mensenhandel. De opvang biedt allereerst een plek om tot rust te komen. Daarna is de hulp gericht op herstel, hulp bij het verwerken van het geweld en weerbaarder worden. Het doel van de hulp is altijd dat het geweld stopt, of het slachtoffer nu wel of niet contact wil houden met de pleger van het geweld.Doelgroep opvang na geweld in afhankelijkheidsrelaties is meestal slachtoffer van partnergeweld
De meeste mensen in de opvang na geweld in afhankelijkheidsrelaties zijn slachtoffer van geweld door de partner of ex-partner. De mensen die van de opvang gebruik maken, hebben vaak geen groot sociaal netwerk. Ze hebben geen vrienden of familie die hen kan opvangen. Het kan ook zijn dat het bij familie en vrienden niet veilig genoeg is, of dat niemand plaats heeft voor een (groot) gezin.

De opvang na geweld in afhankelijkheidsrelaties biedt verschillende vormen van hulp
De hulp in Utrecht bestaat uit een paar noodbedden, een locatie voor crisisopvang en een locatie voor vervolgopvang. Er is opvang mogelijk speciaal voor tienermoeders. Er zijn een paar locaties voor mannenopvang in Nederland, waaronder één in Utrecht. Voor de kinderen in de opvang zijn aparte hulpverleningstrajecten en gespecialiseerde medewerkers aanwezig. Naast opvang wordt er ook hulpverlening geboden aan cliënten  die thuis blijven wonen, maar het geweld willen stoppen.

In de opvang na geweld in afhankelijkheidsrelaties gelden afspraken over veiligheid
Wanneer een slachtoffer van huiselijk geweld hulp zoekt, wil dit nog niet zeggen dat het geweld stopt. Sommige partners, ex-partners of familieleden bedreigen het slachtoffer ook in de opvang. Daarom is de opvang na geweld in afhankelijkheidsrelaties meestal extra beveiligd. Ook zijn er veiligheidsafspraken die zorgen voor bescherming van het slachtoffer, de andere cliënten en de medewerkers. Bij zeer ernstige dreiging, zoals bij eerwraak of een (ex-) partner betrokken bij het criminele circuit of een ex-partner met een ernstige psychiatrische stoornis, kunnen slachtoffers op een geheim adres geplaatst worden (safe house). De opvang na geweld in afhankelijkheidsrelaties werkt nauw samen met de politie.

Lees verder over dit onderwerp door op de categorie ‘Kinderen’ en ‘Volwassenen’ te klikken. Alle cijfers over dit onderwerp zijn te vinden in de open data.Lees verder over Opvang na geweld in afhankelijkheidsrelaties:

Categorie├źn

AlgemeenKinderenVolwassenen

Eerdere berichten

Geen gearchiveerde artikelen gevonden
Kan deze website beter?