2016 Voeding

 Let op: dit is een bericht uit 2016. Er is echter een recenter bericht verschenen in 2018
37% van de jongeren eet dagelijks fruit
Bijna twee op de vijf middelbare scholieren eten dagelijks tenminste één stuk fruit. Het advies is om elke dag minstens twee stuks fruit te eten. Voldoende fruit eten beschermt tegen diverse vormen van kanker en hart- en vaatziekten. 40% van de meisjes eet elke dag een stuk fruit en 34% van de jongens doet dit dagelijks. Ook eten leerlingen die wonen in de wijken Binnenstad (47%), Oost (46%) en Noordoost (43%) vaker elke dag fruit.

37% van de Utrechtse middelbare schoolleerlingen eet dagelijks fruit                                        

Eén op de vijf jongeren drinkt veel zoete drank
19% van de leerlingen drinkt gemiddeld meer dan twee glazen zoete drank per dag. Bij vmbo-leerlingen is dit hoger. Te veel zoete drank kan ongewenste gewichtstoename veroorzaken.

22% van de vmbo-leerlingen en 17% van de havo/vwo-leerlingen drinkt meer dan twee glazen zoete drank per dag.

Jongeren met een Marokkaanse of Turkse achtergrond drinken vaker teveel energiedrank per dag
12% van de leerlingen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond drinkt meer dan één blikje of flesje op dagen dat zij energiedrank drinken. Ook drinken vmbo-leerlingen vaker meer dan één blikje of flesje dan havo/vwo-leerlingen, 11% tegenover 2%. Bijna een kwart van de middelbare scholieren drinkt wekelijks energiedrank.

Jongeren die op één dag meer dan één blikje of flesje energiedrank drinken:


Energiedranken en je gezondheid
Energiedranken bevatten veel suikers en oppeppende ingrediënten zoals cafeïne. Je krijgt er echter niet meer energie door. De aanbeveling is om het gebruik van energiedrank te beperken tot maximaal één blikje of flesje per dag (Voedingscentrum)

Zes op de zeven jongeren ontbijten minstens vijf dagen per week

85% van de leerlingen uit klas twee en vier in Utrecht ontbijt in ieder geval vijf dagen per week en voldoet hiermee aan de ontbijtnorm. Ontbijten bevordert de concentratie en beperkt de drang om ongezonde tussendoortjes te eten. 88% van de jongens ontbijt voldoende en 83% van de meisjes. Ook havo/vwo-leerlingen ontbijten vaker voldoende, 91% van hen doet dit en 77% van de vmbo-leerlingen. Ook jongens en leerlingen die wonen in de wijken Noordoost, Zuid, Oost en Vleuten-De Meern ontbijten vaker voldoende.

Jongeren in Zuidwest, Noordwest en Overvecht ontbijten minder vaak voldoende dan in Utrecht gemiddeld en in Vleuten-De Meern, Zuid, Oost en Noordoost vaker dan gemiddeld.Lees verder over Voeding:

Kan deze website beter?