Situatie thuis

6% van de Utrechtse ouderen is slachtoffer van één of meer vormen van ouderenmishandeling
6% van de Utrechtse 65-plussers geeft aan in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer te zijn geweest van ouderenmishandeling. Ouderen hebben het vaakst te maken met psychisch geweld thuis, namelijk 4%. Voor de andere vormen van ouderenmishandeling geldt dat minder dan 1% van de 65-plussers daar slachtoffer van is geweest in de afgelopen twaalf maanden.

6% van de Utrechtse ouderen geeft aan slachtoffer te zijn van één of meer vormen van ouderenmishandeling. 

Naar welke vormen van ouderenmishandeling is gevraagd?
In de Gezondheidspeiling 2016 is aan zelfstandig wonende ouderen in Utrecht gevraagd naar ervaringen met ouderenmishandeling thuis. Naar de volgende vormen van ouderenmishandeling is gevraagd: psychisch geweld, lichamelijk geweld, verwaarloosd in verzorging, financieël benadeeld, vrijheid beperkt en ongewenst seksueel benaderd. Vermoedelijk is er hierbij sprake van onderrapportage. Het werkelijke percentage ouderenmishandeling in Utrecht zal hoger zijn.

Laagopgeleide ouderen zonder migratieachtergrond vaker te maken met psychisch geweld thuis
7% van de laagopgeleide Utrechtse ouderen zonder migratieachtergrond geeft aan slachtoffer te zijn geweest van psychisch geweld thuis. Onder Utrechtse ouderen is dit gemiddeld 4%. Van de vrouwelijke 65-plussers ervaart 6% psychisch geweld thuis. Dit is hoger dan bij mannen.Lees verder over Situatie thuis:

Eerdere berichten

Geen gearchiveerde artikelen gevonden
Kan deze website beter?