Lichamelijke gezondheid

60% van de Utrechtse ouderen heeft een aandoening aan het bewegingsapparaat
Zes op de tien 65-plussers in Utrecht hebben één of meerdere aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Met name gewrichtsslijtage komt vaak voor. Vrouwen geven vaker aan dat zij een aandoening aan het bewegingsapparaat hebben dan mannen. 

Meest voorkomende chronische lichamelijke aandoeningen:


De meest voorkomende chronische lichamelijke aandoeningen onder Utrechtse ouderen zijn: aandoeningen bewegingsapparaat, hart- en vaatziekten, diabetes, astma/COPD, incontinentie, duizeligheid met vallen, darmstoornissen, kanker en migraine.

Helft van de Utrechtse ouderen heeft een hart- en vaatziekte
53% van de 65-plussers geeft aan dat zij een hart- en vaatziekte hebben. Onder ouderen met een middelbaar of hoog opleidingsniveau komen hart- en vaatziekten minder vaak voor dan gemiddeld.

Diabetes komt voor bij één op de vijf ouderen in Utrecht
21% van de ouderen geeft aan dat zij diabetes hebben. Hierin zijn geen verschillen in leeftijd, opleidingsniveau en migratieachtergrond.

Toename in het percentage ouderen met astma of COPD
In de afgelopen tien jaar is het percentage Utrechtse ouderen met astma of COPD toegenomen van 13% in 2006 naar 22% in 2016.

25% van de vrouwen heeft last van incontinentie
Een kwart van de vrouwelijke 65-plussers geeft aan dat zij last van incontinentie hebben. Onder mannelijke 65-plussers is dit 10%. Gemiddeld komt incontinentie bij 19% van de ouderen in Utrecht voor.

Toename in het percentage ouderen met kanker

In de afgelopen tien jaar is het percentage Utrechtse ouderen met een vorm van kanker toegenomen van 8% in 2006 naar 10% in 2016.

Een op de acht ouderen heeft last van duizeligheid met vallen

12% van de ouderen in Utrecht heeft last van duizeligheid met een val tot gevolg. 80-plussers en laagopgeleide ouderen geven vaker aan dat zij last hebben van duizeligheid met vallen.

12% van de Utrechtse ouderen last van duizeligheid met vallen

41% van de ouderen is in het afgelopen jaar één keer of vaker gevallen

Twee op de vijf Utrechtse ouderen zijn in de afgelopen 12 maanden minstens één keer gevallen. Dit geldt vaker voor 80-plussers, namelijk 56%. De helft van de ouderen heeft letsel opgelopen bij de laatste val. 29% van de 65-plussers die gevallen zijn, heeft (erg) vaak last van valangst. Dit komt vaker voor onder ouderen met een migratieachtergrond.Lees verder over Lichamelijke gezondheid:

Kan deze website beter?