Lichaamsgewicht

27% van de vmbo-leerlingen uit klas twee heeft overgewicht
Meer dan een kwart van de Utrechtse vmbo-leerlingen uit klas twee heeft overgewicht. Onder havo/vwo-leerlingen is dit 8%. Overgewicht komt het meeste voor onder leerlingen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond.

Percentage tweedeklassers met overgewicht:


Meer dan de helft van de jongeren met overgewicht maakt zich geen zorgen

59% van alle leerlingen met overgewicht geeft aan dat ze zich geen zorgen maken over hun eigen gewicht. Van de leerlingen met obesitas maakt 47% zich geen zorgen. Daarnaast zijn er leerlingen die geen over- of ondergewicht hebben en zich wel zorgen maken over hun gewicht, dit komt voor bij 14% van de leerlingen.

Bepaling van overgewicht bij kinderen en jongeren
Het percentage leerlingen met overgewicht of obesitas wordt bepaald op basis van de Body Mass Index (BMI). Dit is een maat voor de verhouding tussen het gewicht en de lengte van een persoon. De BMI is hoger naarmate iemand, bij gelijkblijvende lengte, zwaarder is. De BMI-waarden voor overgewicht en obesitas voor kinderen en jongeren zijn afhankelijk van leeftijd. Ook verschillen zij voor jongens en meisjes en zijn ze lager dan bij volwassenen. Gewicht en lengte wordt gemeten tijdens de reguliere contacten met de Jeugdgezondheidszorg.Lees verder over Lichaamsgewicht:

Eerdere berichten

Geen gearchiveerde artikelen gevonden
Kan deze website beter?