Naar de inhoud

Mondzorg

Een gezonde mond is belangrijk voor een goede gezondheid
De mondgezondheid hangt samen met de lichamelijke gezondheid. Er is bijvoorbeeld een relatie tussen mondgezondheid en diabetes type 2. Mensen met diabetes type 2 hebben een verhoogde kans op tandvleesontsteking. Andersom is vergevorderde tandvleesontsteking negatief van invloed op de bloedsuikerspiegel van mensen met diabetes. Verder zijn er in de wetenschap aanwijzingen dat de mondgezondheid samenhangt met reumatoïde artritis, chronisch nierfalen, overgewicht en zwangerschapscomplicaties als vroeggeboorte en een te laag geboortegewicht van de baby (NMT, 2014). Ook heeft een ongezonde mond invloed op de psychische gezondheid. Mensen met een slecht gebit hebben vaker een depressie.

Zelfzorg en tandartsbezoek zijn belangrijk

Voor een goede mondgezondheid is het belangrijk om het gebit zelf goed te verzorgen, te letten op het aantal eet- en drinkmomenten op een dag en de voeding die je neemt. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig op controle te gaan bij de tandarts en problemen op tijd te laten behandelen. Ook voor kinderen is het belangrijk dat zij (half)jaarlijks naar de tandarts gaan. Door de controles volgen tandartsen de mondgezondheid van de kinderen en kunnen ze vroegtijdig ingrijpen als er gaatjes ontstaan. Twee keer per jaar naar de tandarts gaan helpt kinderen om angst voor de tandarts te voorkomen. Wanneer kinderen ouder worden wordt op basis van al aanwezige gaatjes en de kans om die te ontwikkelen geadviseerd over de termijn tussen controles (KNMT, 2013).


Lees verder over dit onderwerp door op de categorie 'Kinderen' en 'Volwassenen' te klikken. Alle cijfers over dit onderwerp zijn te vinden in de open data.
Lees verder over Mondzorg:

Kan deze website beter?