Medicatiegebruik

Medicatiegebruik voor behandelen en preventie van aandoeningen
Medicatie is belangrijk voor behandelen en preventie van aandoeningen. Het moet een hoge kwaliteit hebben en veilig zijn voor gebruik (RIVM, 2016). Doorgaans schrijven artsen (huisartsen en specialisten) medicatievoorschriften uit, hiervoor zijn landelijke richtlijnen ontwikkeld. Antibiotica, antidepressiva, maagmiddelen en cholesterolverlagers behoren tot de meest voorgeschreven medicatie. Het voorschrijfgedrag van huisartsen blijkt, naast de gepresenteerde problematiek, af te hangen van onder andere leeftijd en sociaaleconomische status van de patiënten (IVM, 2014). Receptmedicijnen worden vaak via de zorgverzekeraar betaald.  De gegevens over medicatiegebruik zijn afkomstig van registraties van de zorgverzekeraar Achmea.

Medicijngebruik tijdens de zwangerschap
Bepaalde geneesmiddelen kunnen beter niet tijdens de zwangerschap gebruikt worden vanwege de mogelijke risico’s voor de baby. Er zijn ook geneesmiddelen
die veilig gebruikt kunnen worden tijdens de zwangerschap. Soms is het zelfs onverstandig om te stoppen met het gebruik. Als bijvoorbeeld een chronische ziekte tijdens de zwangerschap niet goed onder controle is, kan dat effect hebben op de gezondheid van de baby. Wat het beste is, varieert per persoon en mogelijk zelfs per zwangerschap.


Medicatiegebruik voor behandelen en preventie van aandoeningen

Lees verder over dit onderwerp door op de categorie ‘Kinderen’, 'Volwassenen' en 'Ouderen' te klikken. Alle cijfers over dit onderwerp zijn te vinden in de open data.Lees verder over Medicatiegebruik:

Eerdere berichten

Geen gearchiveerde artikelen gevonden
Kan deze website beter?