2017 Lichaamsgewicht

 Let op: dit is een bericht uit 2017. Er is echter een recenter bericht verschenen in 2019
64% van de Utrechtse volwassenen heeft een gezond gewicht
Bijna twee derde van de volwassenen (19-64 jaar) in Utrecht heeft een gezond gewicht. 33% van de Utrechters heeft overgewicht. Bij 9% van de volwassenen is sprake van ernstig overgewicht ofwel obesitas. 3% van de Utrechters heeft ondergewicht. De laatste jaren is het percentage Utrechters met overgewicht stabiel gebleven. Uitzondering vormt de groep volwassenen met een middelhoge opleiding. Bij deze groep neemt het overgewicht toe.

Mannen hebben vaker overgewicht dan vrouwen

38% van de mannen in Utrecht heeft overgewicht. Bij Utrechtse vrouwen komt overgewicht minder vaak voor, namelijk 29%.

9% van de mannen en 8% van de vrouwen in Utrecht heeft obesitas. 30% van de mannen heeft wel overgewicht, maar geen obesitas. Onder vrouwen komt dit minder vaak voor, namelijk 21%.

Utrechters met een Marokkaanse of Turkse achtergrond hebben vaker overgewicht
68% van de Utrechters met een Marokkaanse achtergrond en 62% van de Utrechters met een Turkse achtergrond heeft overgewicht. Utrechters zonder migratieachtergrond hebben minder vaak overgewicht, namelijk 30%.

Vaker overgewicht bij Utrechtse stellen met kinderen

39% van de Utrechtse volwassenen die samen wonen met een partner en kind(eren) heeft overgewicht. Onder alleenstaande ouders is dit 46%. Ook obesitas komt vaker voor onder alleenstaande ouders. 

17% van de alleenstaande ouders heeft obesitas en 29% heeft overgewicht, maar geen obesitas. Van de Utrechters met een partner en kind(eren) heeft 9% obesitas en 30% overgewicht, maar geen obesitas.

29% van de laagopgeleide Utrechtse volwassenen heeft obesitas

Van de Utrechters die alleen basisonderwijs hebben afgerond, heeft 29% obesitas.  Onder hoogopgeleide Utrechters is dit 4%. Gemiddeld heeft een kwart van de hoogopgeleide volwassenen overgewicht (inclusief obesitas). Van de Utrechters die alleen basisonderwijs hebben afgerond, heeft twee derde overgewicht.

Overgewicht komt het vaakst voor in Kanaleneiland, Overvecht en Vleuten-De Meern
54% van de volwassenen uit Kanaleneiland heeft overgewicht. In de wijken Overvecht en Vleuten-De Meern heeft bijna de helft van de volwassenen overgewicht. In de wijken Oost, Binnenstad, West en Zuid komt overgewicht minder vaak voor.

55% van de volwassenen die wonen in Kanaleneiland heeft overgewicht. In de wijk Overvecht is dit 46% en in de wijk Vleuten-De Meern 45%.Lees verder over Lichaamsgewicht:

Kan deze website beter?