Gezondheidsvaardigheden

64% van de Utrechters met lage gezondheidsvaardigen krijgt hulp
Twee op de drie volwassenen (19-64 jaar) die moeite hebben om schriftelijke gezondheidsinformatie te begrijpen, geven aan dat ze hulp van iemand krijgen met het lezen van brieven en folders van hun huisarts en andere zorgverleners. Van de volwassenen in Utrecht heeft 7% moeite met het begrijpen van schriftelijke gezondheidsinformatie.



Utrechters met een niet-westerse achtergrond hebben vaker moeite met het begrijpen van gezondheidsinformatie
Van de Utrechtse volwassenen met een Marokkaanse, Turkse of overige niet-westerse achtergrond heeft ongeveer een derde moeite met het begrijpen van schriftelijke gezondheidsinformatie. Deze percentages liggen een stuk hoger dan het Utrechtse gemiddelde van 7%.



Veel laagopgeleide Utrechters hebben moeite met gezondheidsinformatie en medische formulieren
56% van de Utrechters die alleen basisonderwijs hebben afgerond, heeft moeite om schriftelijke gezondheidsinformatie te begrijpen. 46% heeft vertrouwen in het goed invullen van medische formulieren. Gemiddeld heeft 92% van de Utrechtse volwassenen er vertrouwen in dat zij medische formulieren goed invullen.

Percentage Utrechters dat vertrouwen heeft in het goed invullen van medische formulieren:




Utrechters zonder partner hebben minder vaak vertrouwen in het goed invullen van medische formulieren
83% van de alleenstaande ouders en 89% van de volwassenen die alleen wonen, hebben vertrouwen in het goed invullen van medische formulieren. Dit is hoger onder Utrechters die met een partner (en kinderen) wonen.



Lees verder over Gezondheidsvaardigheden:

Eerdere berichten

Geen gearchiveerde artikelen gevonden
Kan deze website beter?