Gezondheidstechnologie

84% van de Utrechters uit het bewonerspanel maakt gebruik van gezondheidstechnologie
Een grote meerderheid van de Utrechters uit het bewonerspanel maakt wel eens gebruik van nieuwe technologieën om hun gezondheid te ondersteunen of te verbeteren. 64% van de panelleden bezoekt minimaal een paar keer per jaar websites met gezondheidsinformatie. 45% van de panelleden heeft minimaal een keer per jaar digitaal contact met een zorg- of hulpverlener om een afspraak te maken. 11% van de Utrechters uit het bewonerspanel maakt dagelijks gebruik van wearables en 8% van apps om de gezondheid te monitoren.

64% van de panelleden bezoekt minimaal een paar keer per jaar websites met gezondheidsinformatie.

Gezondheidstechnologie geeft ondersteuning bij de gezondheid of helpt die te verbeteren
Er zijn allerlei manieren om met behulp van nieuwe technologieën de gezondheid te ondersteunen of te verbeteren. Er zijn technologieën gericht op medische ondersteuning of ondersteuning bij het dagelijks functioneren in huis. Andere helpen om de leefstijl te verbeteren.

Bij medische ondersteuning gaat het bijvoorbeeld over digitaal contact met een zorgverlener of digitale informatie op websites. Ook is er medische meetapparatuur die thuis gebruikt kan worden, zoals het meten van bloeddruk of de bloedsuikerspiegel. Ondersteuning bij het dagelijks functioneren in huis is er in de vorm van ‘domotica’. Voorbeelden hiervan zijn sensoren, een alarmknop of omgevingsbesturing zoals het op afstand bedienen van verlichting of gordijnen. 

Als het gaat om leefstijl zijn er tal van apps en games op smartphone of tablet die bewegen stimuleren. Ook zijn er apps voor slaap of ontspanning. Wearables zijn meetapparatuur die je met jezelf meedraagt, zoals stappentellers of smartwatches.

Apps, games en wearables worden vooral gebruikt om meer te bewegen
81% van de Utrechters uit het bewonerspanel die apps, games en wearables gebruiken, doet dat om meer te bewegen. Bijna de helft gebruikt ze voor informatie over gezondheid, leefstijl of ziekte. Een klein deel van de panelleden gebruikt apps, games en wearables voor ontspanning, het omgaan met stress, stimuleren van gezonde voeding of hulp bij slapen. Sommige panelleden gebruiken apps en wearables voor ondersteuning bij specifieke aandoeningen of om medicijnen op tijd in te nemen.

Wat vinden panelleden prettig aan het gebruik van apps, games en wearables?

Panelleden vinden het meest prettig aan het gebruik van apps, games en wearables dat ze hun eigen gedrag in de gaten kunnen houden
 
Utrechters uit het bewonerspanel zijn tevreden over het gebruik van gezondheidstechnologie
Meer dan 80% van de gebruikers van medische meetapparatuur, domotica en wearables is (redelijk) tevreden over het gebruik. Ongeveer driekwart van de Utrechters uit het bewonerspanel is tevreden over digitaal contact met zorg- of hulpverleners, maar ook is ongeveer 5% niet tevreden. De tevredenheid over apps (66%) en websites met gezondheidsinformatie (68%) is het laagst. Mensen die (bijna) geen gebruik maken van gezondheidstechnologie geven daarvoor met name als reden dat ze het niet nodig hebben of het nut er niet van inzien. Een klein deel maakt zich zorgen om privacy.

Panelleden met een minder goede gezondheid maken vaker gebruik van gezondheidstechnologie

Utrechters uit het bewonerspanel met een minder goed ervaren gezondheid maken vaker gebruik van websites met gezondheidsinformatie dan panelleden met een goed ervaren gezondheid. Zij gebruiken ook vaker medische meetapparatuur, domotica en hebben vaker digitaal contact met zorg- of hulpverleners. Apps, wearables en games worden ongeveer even vaak gebruikt.Lees verder over Gezondheidstechnologie:

Categorie├źn

Algemeen

Eerdere berichten

Geen gearchiveerde artikelen gevonden
Kan deze website beter?