Naar de inhoud

Gezondheid is...

Utrechtse kinderen hebben al een brede kijk op gezondheid

Als je het aan Utrechtse basisschoolkinderen vraagt, is gezondheid breed en divers. Het gaat volgens hen om voeding, beweging, gevoelens, voor jezelf zorgen en om een groene en gezonde omgeving.
65 Utrechtse kinderen denken bij gezondheid vooral aan fruit, groente, sporten, bewegen, blij zijn, lachen, bomen en in de natuur zijn.

65 Utrechtse kinderen maakten een creatie over gezondheid

Aan 65 kinderen uit drie schoolklassen (groep zeven) in Utrecht hebben we gevraagd wat gezondheid volgens hen is. We zijn met hen in gesprek gegaan omdat er momenteel wereldwijd een discussie gaat over wat het concept gezondheid is. Daarnaast wil de gemeente Utrecht meer aandacht voor de stem van kinderen door hen te betrekken bij beleid en onderzoek. De kinderen hebben creatief uitgevoerd wat gezondheid voor hen is door te tekenen, schrijven, knippen en plakken. Daarna hebben we de creaties met elkaar besproken.

De meeste kinderen denken bij gezondheid aan fruit en groente

Bijna alle kinderen uit de drie schoolklassen noemen fruit en groente als ze aan gezondheid denken. Gezond eten is volgens de kinderen belangrijk om goede voedingsstoffen, zoals vitamines, binnen te krijgen voor het lichaam. Ook levert gezonde voeding energie op. Vocht, in de vorm van water drinken, is nodig om niet uit te drogen. De kinderen noemen allerlei producten die zij gezond vinden, maar uitleggen waarom deze gezond zijn, vinden ze vaak moeilijk.

Een aantal kinderen zegt dat het belangrijk is om niet te veel, niet te weinig en niet te eenzijdig te eten. Ook geven kinderen voorbeelden van gezonde alternatieven voor ongezonde voeding of dat ze proberen te kiezen voor de minst ongezonde variant.

Utrechtse kinderen noemen vaak sporten en beweging bij gezondheid

Door de meerderheid van de kinderen is sporten en beweging genoemd. De kinderen vertellen dat zij sporten gezond vinden omdat het energie geeft en fit maakt. Ook is sporten een manier om lichaamsvet te verbranden en gewicht te verliezen.

De kinderen zeggen dat sporten en buiten spelen vrolijk maakt en een goed gevoel geeft. Ook omdat er contact is met andere kinderen. Kinderen vertellen dat zij door te sporten meer letten op wat ze eten en drinken. Aan de andere kant kun je trek krijgen van sporten, waardoor je eerder veel of ongezond gaat eten. Kinderen noemen ook dat te veel zitten, bijvoorbeeld achter een beeldscherm, niet gezond is.

Utrechtse kinderen denken ook aan blij en gelukkig zijn bij gezondheid

Een groot deel van de kinderen noemt dat lachen en blij zijn gezond is. Geluk en gezondheid liggen dichtbij elkaar, blijkt uit de gesprekken. Blij zijn maakt gelukkig en als je gelukkig bent, voel je je gezond. Ook familie en vrienden om je heen, met wie het gezellig is of die je steunen als je ziek bent, maken gelukkig. Ook lekker in je vel zitten en plezier hebben in wat je doet, zijn genoemd bij gezondheid. Verder vertellen de kinderen dat gevoelens invloed kunnen hebben op hoe gezond je leeft. Als je verdrietig bent, is de neiging groter om ongezond te eten. Als je blij bent, heb je meer energie om naar buiten te gaan en om te sporten.

Gezondheid is voor kinderen buiten zijn in de natuur

Veel kinderen denken bij gezondheid ook aan buiten zijn in de natuur. Het voelt gezond om in de natuur te zijn, want er zijn bomen, frisse lucht en schoon water. Schadelijke stoffen van verkeer en bedrijven kunnen wel de lucht bevuilen, en dat is niet gezond voor je. Bloemen en planten geven een vrolijk gevoel. Daarnaast vertellen de kinderen dat buiten in de zon zijn belangrijk is voor voldoende vitamine D. Vitamine D is nodig voor de botten.

Goed zorgen voor jezelf en voor je lichaam hoort ook bij gezondheid

De Utrechtse kinderen geven allerlei voorbeelden in de gesprekken waaruit blijkt dat zij goed voor jezelf en voor je lichaam zorgen bij gezondheid vinden horen. Slapen vinden de kinderen belangrijk om het lichaam tot rust te laten komen en nieuwe energie te krijgen voor de volgende dag. Ook af en toe een moment uitrusten is belangrijk voor de hersenen en de spieren, om weer op te laden. Tanden poetsen is nodig om je gebit gezond te houden.

In de gesprekken met kinderen zijn ook ongezonde dingen genoemd

Kinderen noemen ook dingen die volgens hen niet gezond zijn. Overgewicht is ongezond, maar ook ondergewicht is niet goed voor het lichaam. Daarnaast zijn roken en drugs schadelijk voor je gezondheid en verslavend. Roken kan bijvoorbeeld longkanker veroorzaken. Een enkele keer is ook alcoholgebruik genoemd. De kinderen geven aan dat het van belang is om deze middelen niet te gebruiken om gezond te blijven.

Ziekte en gezondheidszorg zijn door kinderen weinig genoemd

De Utrechtse kinderen denken bij gezondheid niet vaak aan ziekte en de gezondheidszorg. Een aantal keer is een goed functionerend hart genoemd. Enkele kinderen noemen dat virussen en bacteriën ziekten kunnen veroorzaken. Medicijnen, zoals antibiotica, kunnen dan helpen om te genezen. Paracetamol kan je gebruiken bij hoofdpijn of buikpijn. Dokters en ziekenhuizen zijn af en toe genoemd om weer beter te worden.  

De Kindtool Positieve Gezondheid geeft zicht op het concept gezondheid voor kinderen

Vanwege de wereldwijde discussie over het concept gezondheid hebben we ook  bijgedragen aan de totstandkoming van de Kindtool Positieve Gezondheid, samen met het Institute for Positive Health, Wilhelmina Kinderziekenhuis, Stichting Kind en Ziekenhuis, Universiteit Utrecht en UMCG. Hiervoor zijn veel kinderen uitgebreid geïnterviewd over wat gezondheid voor hen betekent. De resultaten van dit onderzoek laten ook een brede kijk van kinderen op gezondheid zien. In het spinnenwebdiagram is niet alleen oog voor de lichamelijke gezondheid van kinderen, maar ook voor hun dagelijks leven, meedoen en lekker in je vel zitten.

Kinderen geven

door tekenen, schrijven, knippen en plakken aan wat volgens hen gezondheid is: