Naar de inhoud

Zuidwest

Gezondheid in de Utrechtse wijk Zuidwest
Onder meer Dichterswijk, Rivierenwijk, Transwijk en Kanaleneiland

Gezondheid in de Utrechtse wijk Zuidwest Onder meer Dichterswijk, Rivierenwijk, Transwijk en Kanaleneiland

In Zuidwest wonen naar verhouding veel mensen die zich bevinden in een slechte gezondheidssituatie. Binnen de wijk zijn grote verschillen zichtbaar. Zo voelen inwoners van de subwijk Dichterswijk/Rivierenwijk zich vaker gezond dan inwoners van Kanaleneiland en Transwijk.

Relatief veel peuters hebben een (risico op) taalachterstand. Op een aantal andere gebieden doen kinderen in Zuidwest het beter dan gemiddeld in de stad. Ze hebben minder sociaal-emotionele problemen en minder vaak geëxperimenteerd met alcohol. Ze bewegen echter minder en zijn ook minder vaak lid van een sportvereniging. Bij jongeren is dit vergelijkbaar. Ten opzichte van het stadsgemiddelde hebben zij vaker overgewicht en drinken vaker energiedrankjes. Verder is de tolerantie van homoseksualiteit lager onder jongeren in Zuidwest.

Bij volwassenen zijn gunstige ontwikkelingen zichtbaar. Ten opzichte van vier jaar geleden ervaren meer inwoners hun gezondheid als goed, de psychische problematiek is afgenomen en minder mensen roken. Het overgewicht is echter gestegen. Professionals herkennen de positieve ontwikkelingen gedeeltelijk. Zij zien inwoners waar het beter mee gaat maar ook mensen bij wie alle problemen samen lijken te komen. Zij hebben financiële problemen, een ongezonde leefstijl en veel aandoeningen. Deze mensen wonen vooral in Kanaleneiland. Professionals geven verder aan dat inwoners niet altijd tevreden zijn over de veiligheid in de wijk.
Meer weten over deze wijk?
  • Naast het wijkgezondheidsprofiel zijn meer gegevens over de gezondheid in deze en andere wijken beschikbaar. Bekijk en vergelijk ze hier.
  • In de WijkWijzer kunt u naast gezondheidscijfers ook gegevens over andere onderwerpen vinden over deze wijk en de subwijken.
  • Het RIVM heeft factsheets Gezonde Omgeving gemaakt per wijk en voor de hele stad Utrecht. Bekijk de factsheet van de wijk Zuidwest of lees meer over de factsheets Gezonde Omgeving.