Naar de inhoud

Zuid

Gezondheid in de Utrechtse wijk Zuid
Onder meer Lunetten en Hoograven

Gezondheid in de Utrechtse wijk Zuid Onder meer Lunetten en Hoograven

Bijna alle kinderen, jongeren en volwassenen zijn positief over hun gezondheid. De cijfers over de wijk komen veelal overeen met het Utrechts gemiddelde. Wat opvalt is dat kinderen in deze wijk hun sociale omgeving als minder gunstig beoordelen. Jongeren hebben vaker weleens gerookt of geblowd.

Bij volwassenen zijn positieve ontwikkelingen zichtbaar. Meer mensen ervaren voldoende regie op het eigen leven. Minder mensen hebben moeite met rondkomen. Overgewicht is afgenomen en ook geven minder mensen aan psychische klachten te hebben. Professionals geven aan dat een verandering in de bevolkingssamenstelling van de wijk zorgt voor het positieve beeld.

De nieuwkomers in de wijk hebben vaak een hoog opleidingsniveau en zijn relatief gezond. Professionals herkennen inwoners met een lage opleiding en een relatief slechte gezondheidssituatie niet in deze cijfers.

Binnen de wijk zijn verschillen zichtbaar. Zo voelen inwoners van de subwijk Oud Hoograven/Tolsteeg zich vaker gezond. In Nieuw Hoograven/Bokkenbuurt is de gezondheid van inwoners minder goed, dit blijkt onder andere uit het feit dat kinderen vaker overgewicht hebben.
Meer weten over deze wijk?
  • Naast het wijkgezondheidsprofiel zijn meer gegevens over de gezondheid in deze en andere wijken beschikbaar. Bekijk en vergelijk ze hier.
  • In de WijkWijzer kunt u naast gezondheidscijfers ook gegevens over andere onderwerpen vinden over deze wijk en de subwijken.
  • Het RIVM heeft factsheets Gezonde Omgeving gemaakt per wijk en voor de hele stad Utrecht. Bekijk de factsheet van de wijk Zuid of lees meer over de factsheets Gezonde Omgeving.