Naar de inhoud

Overvecht

Gezondheid in de Utrechtse wijk Overvecht

Gezondheid in de Utrechtse wijk Overvecht

In Overvecht wonen naar verhouding veel mensen die zich bevinden in een slechte gezondheidssituatie.

Veel kinderen groeien op in een gezin waarin meerdere problemen spelen. Relatief veel peuters hebben een (risico op) taalachterstand en op jonge leeftijd zien professionals al vaak overgewicht. Kinderen eten vaker fruit dan gemiddeld in de stad. Zij bewegen echter minder en zijn minder vaak lid van een sportvereniging.

Jongeren drinken vaker energiedrankjes.

Een groot deel van de volwassenen voelt zich niet gezond. Dit is toegenomen ten opzichte van vier jaar geleden. Zij hebben naar verhouding vaker chronische ziekten en aandoeningen. Psychische aandoeningen, maar ook hart- en vaatziekten, diabetes en aandoeningen aan het bewegingsapparaat komen relatief vaak voor. Volgens professionals en inwoners voeren armoede en schulden de boventoon voor veel mensen. Dat heeft een negatieve invloed op hun gezondheidssituatie. Het aantal mensen dat onvoldoende regie op het eigen leven ervaart, is toegenomen. Eenzaamheid komt relatief veel voor in de wijk.
Meer weten over deze wijk?
  • Naast het wijkgezondheidsprofiel zijn meer gegevens over de gezondheid in deze en andere wijken beschikbaar. Bekijk en vergelijk ze hier.
  • In de WijkWijzer kunt u naast gezondheidscijfers ook gegevens over andere onderwerpen vinden over deze wijk.
  • Het RIVM heeft factsheets Gezonde Omgeving gemaakt per wijk en voor de hele stad Utrecht. Bekijk de factsheet van de wijk Overvecht of lees meer over de factsheets Gezonde Omgeving.