Naar de inhoud

Oost

Gezondheid in de Utrechtse wijk Oost
Onder meer Oudwijk, Wilhelminapark en Rijnsweerd

 Gezondheid in de Utrechtse wijk Oost Onder meer Oudwijk, Wilhelminapark en Rijnsweerd

De inwoners van de wijk Oost zijn relatiefgezond. Kinderen zijn positief over hun gezondheid. Ze spelen vaker dan gemiddeld buiten en veel kinderen zijn lid van een sportvereniging.

Jongeren laten wel meer experimenteergedrag zien dan in andere wijken. Ze drinken vaker alcohol, dat geldt ook voor roken en blowen. Verder valt op dat zij vaker opgroeien in co-ouderschap. Dit beeld komt overeen met het beeld van de aangrenzende wijk Noordoost.

Volwassenen voelen zich ook relatief gezond. Echter, 7% heeft onvoldoende regie op het eigen leven. Dit percentage is de afgelopen vier jaar toegenomen en schuift op richting het stadsgemiddelde, waarmee het verschil tussen de wijk Oost en de stad kleiner wordt. Oost is één van de wijken met een lichte toename van psychische klachten. Professionals herkennen dit onder de leeftijdsgroep ‘eind twintigers, begin dertigers’: net werkenden en jonge gezinnen die een druk leven leiden. Overmatig alcoholgebruik komt vaker voor dan gemiddeld in de stad, evenals roken (24%). In gesprekken werd dit in verband gebracht met het relatief grote aantal studenten in de wijk (25%).

Professionals geven aan inwoners van de buurten Sterrenwijk en Lodewijk Napoleonplantsoen niet te herkennen in deze cijfers. Hun gezondheid is minder goed, dat is onder andere te zien aan meer overgewicht onder zowel kinderen als volwassenen.
Meer weten over deze wijk?
  • Naast het wijkgezondheidsprofiel zijn meer gegevens over de gezondheid in deze en andere wijken beschikbaar. Bekijk en vergelijk ze hier.
  • In de WijkWijzer  kunt u naast gezondheidscijfers ook gegevens over andere onderwerpen vinden over deze wijk en de subwijken.
  • Het RIVM heeft factsheets Gezonde Omgeving gemaakt per wijk en voor de hele stad Utrecht. Bekijk de factsheet van de wijk Oost of lees meer over de factsheets Gezonde Omgeving.