Naar de inhoud

Noordwest

Gezondheid in de Utrechtse wijk Noordwest
Onder meer Pijlsweerd, Ondiep en Zuilen

Gezondheid in de Utrechtse wijk Noordwest

In Noordwest wonen in verhouding veel mensen met een slechte gezondheid. Binnen de wijk zijn grote verschillen zichtbaar. Zo voelen inwoners van de subwijken Ondiep en Zuilen-Oost zich vaker ongezond. De cijfers over kinderen en jongeren in de wijk komen veelal overeen met het Utrechts gemiddelde.

Opvallend is dat minder kinderen lid zijn van een sportvereniging en overgewicht vaker voor bij kinderen in specifieke subwijken dan gemiddeld in de stad. Daarnaast hebben kinderen in Noordwest een verhoogd risico op sociaal-emotionele problemen en worden meer kinderen gepest op school. Het percentage jongeren dat een uur per dag lichamelijk actief is, is lager dan het stadsgemiddelde. Ook zijn jongeren minder vaak lid van een sportvereniging.

In de cijfers over volwassenen is een aantal positieve ontwikkelingen zichtbaar. Ten opzichte van vier jaar geleden hebben minder mensen moeite met rondkomen. Het aantal mensen met overgewicht is afgenomen en meer mensen bewegen voldoende. Dit zien we zowel op wijkniveau alsook in de subwijk Zuilen-Oost. Zorgprofessionals geven aan dat deze positieve ontwikkeling mogelijk het gevolg is van de komst van een nieuwe groep relatief gezonde bewoners. Daarnaast volgt Noordwest net als in Utrecht de negatieve ontwikkeling dat meer mensen zich eenzaam voelen.
  • Meer weten over deze wijk?
  • Naast het wijkgezondheidsprofiel zijn meer gegevens over de gezondheid in deze en andere wijken beschikbaar. Bekijk en vergelijk ze hier.
  • In de WijkWijzer kunt u naast gezondheidscijfers ook gegevens over andere onderwerpen vinden over deze wijk en de subwijken.
  • Het RIVM heeft factsheets Gezonde Omgeving gemaakt per wijk en voor de hele stad Utrecht. Bekijk de factsheet van de wijk Noorwest of lees meer over de factsheets Gezonde Omgeving.