Naar de inhoud

Noordwest

Gezondheid in de Utrechtse wijk Noordwest

Onder meer Pijlsweerd, Ondiep en Zuilen

Volwassenen en ouderen van 19 jaar en ouder

In verhouding doen minder mensen met een niet-westerse migratieachtergrond mee aan het
onderzoek. In de subwijken Zuilen-NO en Ondiep wonen meer mensen met een niet-westerse migratieachtergrond ten opzichte van Utrecht gemiddeld. De cijfers vallen hierdoor in deze subwijken waarschijnlijk positiever uit dan de gezondheid in werkelijkheid is. De gezondheid van volwassenen en ouderen in Noordwest is minder goed dan gemiddeld in Utrecht. De subwijken in Noordwest verschillen van elkaar. Volwassenen en ouderen in Pijlsweerd hebben de meeste
gezondheidsproblemen. Gezondheidsproblemen komen in de andere drie subwijken minder voor, maar vaker dan in Utrecht gemiddeld. Inwoners van 19 jaar en ouder in Pijlsweerd hebben vaker meerdere chronische aandoeningen en vaker een hoog risico op psychische problemen dan gemiddeld in Utrecht. Ook hebben ze minder vaak wekelijks contact met hun buren en voelen ze
zich vaker ernstig eenzaam. In Zuilen-west roken volwassenen en ouderen vaker en bewegen ze minder dan gemiddeld in Utrecht. Het zorggebruik in 2018 van volwassenen en ouderen in de wijk Noordwest is nagenoeg gelijk aan het Utrechtse gemiddelde. Acht op de tien volwassenen en ouderen in Noordwest bezoeken de huisarts en bijna zes op de tien ontvangen medisch specialistische zorg.

Ouderen van 65 jaar en ouder

Ouderen in Noordwest ervaren hun gezondheid minder vaak als goed dan gemiddeld in Utrecht. Ook hebben ze vaker meerdere chronische aandoeningen en komt overgewicht vaker voor. Ruim acht op de tien ouderen ervaren hun leven als betekenisvol en zes op de tien ouderen hebben wekelijks contact met hun buren. Eén op de acht ouderen is ernstig eenzaam. Ouderen in Noordwest eten minder vaak groente en fruit dan gemiddeld in Utrecht. Ze doen minder vaak vrijwilligerswerk. Ook zijn ouderen in Noordwest minder vaak tevreden over hun woonomgeving dan in Utrecht gemiddeld. Het zorggebruik van ouderen in de wijk Noordwest in 2018 komt grotendeels overeen met het Utrechtse gemiddelde. Afwijkend hierin is dat ouderen vaker hulp ontvangen bij het huishouden vanuit de Wmo dan
gemiddeld in Utrecht. Net als in de andere Utrechtse wijken bezoeken negen op de tien ouderen in Noordwest de huisarts en ontvangt ongeveer één op de zes wijkverpleging. Bijna drie op de tien hebben een toekenning voor de regiotaxi.

Meer weten over deze wijk?

  • In het najaar van 2020 zijn wijkgesprekken gevoerd in de wijken Noordwest, Overvecht en Zuidwest. Tijdens deze wijkgesprekken stonden we stil bij (ontwikkelingen in) de gezondheidssituatie van inwoners in kwetsbare situaties in de wijk. Meer lezen, klik hier.
  • De wijkgezondheidsprofielen 2018 bevatten ook cijfers over jeugd. Klik hier om deze te bekijken.
  • Naast het wijkgezondheidsprofiel zijn meer gegevens over de gezondheid in deze en andere wijken beschikbaar. Bekijk en vergelijk ze hier.
  • In de WijkWijzer kunt u naast gezondheidscijfers ook gegevens over andere onderwerpen vinden over deze wijk en de subwijken.
  • Het RIVM heeft factsheets Gezonde Omgeving gemaakt per wijk en voor de hele stad Utrecht. Bekijk de factsheet van de wijk Noorwest of lees meer over de factsheets Gezonde Omgeving.

Open data