Naar de inhoud

Noordoost

Gezondheid in de Utrechtse wijk Noordoost
Onder meer Tuindorp, Voordorp en Wittevrouwen

 Gezondheid in de Utrechtse wijk Noordoost Onder meer Tuindorp, Voordorp en Wittevrouwen

Inwoners van de wijk Noordoost zijn relatief gezond. Kinderen in deze wijk voelen zich meer dan gemiddeld gezond. Ze spelen vaker buiten en veel kinderen zijn lid van een sportvereniging. Jongeren laten wel meer experimenteergedrag zien dan in andere wijken. Ze drinken vaker alcohol, dat geldt ook voor roken en blowen. Verder valt op dat zij vaker opgroeien in co-ouderschap.

Volwassenen voelen zich over het algemeen gezond en het deel van de inwoners dat zich gezond voelt, is gestegen ten opzichte van vier jaar geleden. Zij hebben in vergelijking met de gemiddelden in de stad minder chronische aandoeningen. Echter, 8% heeft onvoldoende regie op het eigen leven. Dit percentage schuift op richting het stadsgemiddelde, waarmee het verschil tussen de wijk Noordoost en de stad wat kleiner wordt. Overmatig alcoholgebruik komt vaker voor dan gemiddeld in de stad. Sociale eenzaamheid is ten opzichte van vier jaar geleden toegenomen. In gesprekken werd genoemd dat de groep pensioengerechtigden naar verhouding snel toeneemt in de wijk en dat bij hen het wegvallen van werk hier mogelijk voor zorgt.

Onder de groep volwassenen die mantelzorg verleent, is relatief vaak sprake van ‘intensieve’ mantelzorg. Zij voelen zich daarbij vaker zwaar belast dan in andere wijken.
Meer weten over deze wijk?
  • Naast het wijkgezondheidsprofiel zijn meer gegevens over de gezondheid in deze en andere wijken beschikbaar. Bekijk en vergelijk ze hier.
  • In de WijkWijzer  kunt u naast gezondheidscijfers ook gegevens over andere onderwerpen vinden over deze wijk en de subwijken.
  • Het RIVM heeft factsheets Gezonde Omgeving gemaakt per wijk en voor de hele stad Utrecht. Bekijk de factsheet van de wijk Noordoost of lees meer over de factsheets Gezonde Omgeving.