Naar de inhoud

Leidsche Rijn

Gezondheid in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn

Gezondheid in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn

Leidsche Rijn is een wijk met veel gezinnen. Kinderen, jongeren en volwassenen in deze wijk zijn relatief gezond. Peuters hebben minder vaak taal- en spraakproblemen dan gemiddeld in de stad. Meer kinderen zijn lid van een sportvereniging. De kinderen in deze wijk drinken echter vaker twee of meer glazen frisdrank per dag en nemen vaker ongezonde tussendoortjes mee naar school. Zorgprofessionals herkennen dit. Jongeren hebben minder vaak wel eens alcohol gedronken. Wel kijken zij relatief vaak meer dan twee uur per dag naar een beeldscherm. Ook zijn jongeren in Leidsche Rijn minder vaak lichamelijk actief.

Relatief weinig volwassenen hebben psychische problemen en ten opzichte van vier jaar geleden is dit afgenomen. Zorgprofessionals en inwoners herkennen dit niet. Zij zien veel werkenden en jonge gezinnen die een druk leven leiden en daardoor stress ervaren.
Volwassenen in de wijk bewegen minder vaak ten opzichte van het gemiddelde in de hele stad. Overgewicht en obesitas zijn licht afgenomen maar nog steeds hoger dan het stadsgemiddelde. In de wijk Leidsche Rijn is eenzaamheid toegenomen, net als in de andere wijken. Wat opvalt is dat met name sociale eenzaamheid is toegenomen (gemis van mensen om je heen).
Meer weten over deze wijk?
  • Naast het wijkgezondheidsprofiel zijn meer gegevens over de gezondheid in deze en andere wijken beschikbaar. Bekijk en vergelijk ze hier.
  • In de WijkWijzer  kunt u naast gezondheidscijfers ook gegevens over andere onderwerpen vinden over deze wijk en de subwijken.
  • Het RIVM heeft factsheets Gezonde Omgeving gemaakt per wijk en voor de hele stad Utrecht. Bekijk de factsheet van de wijk Leidsche Rijn of lees meer over de factsheets Gezonde Omgeving.