Geluids- en geurhinder

Veel geluid beschadigt de gezondheid
Te veel blootstelling aan hard geluid is niet goed voor de gezondheid en het welbevinden. Dit kan leiden tot hinder, slaapverstoring, verstoring van de dagelijkse activiteiten en stressreacties. Deze effecten van geluid kunnen op hun beurt weer aanzetten tot hoge bloeddruk en verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol, die het risico op hart- en vaatziekten en op psychische aandoeningen verhogen.

Geluidshinder icoontje

De gemeente Utrecht berekent elke vijf jaar hoeveel geluid er in de stad is. Deze modelberekeningen resulteren in geluidskaarten waarop geluid wordt uitgedrukt in decibel (dB). Verkeerslawaai is een belangrijke oorzaak van geluidshinder in Utrecht. 

Door ernstige geurhinder kunnen gezondheidsklachten ontstaan
Ernstige geurhinder kan leiden tot gezondheidsklachten, zowel indirect als direct. Ervaren hinder van geur leidt indirect mogelijk tot gevoelens van onbehagen, geprikkeldheid, agressie en neerslachtigheid. De sterkte van deze reactie hangt af van de soort geur, de sterkte van deze geur en waarmee deze geassocieerd wordt. Direct kunnen geurstoffen een toxische werking hebben op de gezondheid middels klachten als hoofdpijn, misselijkheid en duizelingen. Geurhinder door verkeer vormt ook een mogelijke indicator voor fijnstof.

Geurhinder icoontje

Lees verder over dit onderwerp door op de categorie ‘Volwassenen’ te klikken. Alle cijfers over dit onderwerp zijn te vinden in de open data.Lees verder over Geluids- en geurhinder:

Eerdere berichten

Geen gearchiveerde artikelen gevonden

Gerelateerd

WoonomgevingGroen
Kan deze website beter?