Geboorte

4.914 baby’s geboren in 2016
In 2016 zijn in Utrecht 4.914 kinderen geboren. Dat zijn 54 kinderen per 1.000 vrouwen in de leeftijd tussen 15 en 45 jaar. In Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern zijn de meeste kinderen geboren. Dit is in absoluut aantal als in het aantal geboorten per 1.000 vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Ook in Noordwest zijn in absolute aantallen veel kinderen geboren, maar ligt het aantal geboorten per 1.000 vrouwen in de vruchtbare leeftijd lager.

Aantal geboorten per wijk, absoluut en per 1.000 vrouwen in de leeftijd van 15 t/m 44 jaar in Utrecht:

In Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern worden de meeste kinderen geboren.
 
Een op de 18 baby’s is te vroeg geboren
5,6% van de Utrechtse kinderen is geboren na een zwangerschapsduur van minder dan 37 weken. Vroeggeboorte komt vaker voor bij kinderen met een Surinaamse, Antilliaanse of Arubaanse achtergrond. Ook kinderen zonder migratieachtergrond met lager opgeleide ouders zijn vaker te vroeg geboren.

Kinderen met een Surinaamse, Antilliaanse of Arubaanse achtergrond worden vaker te vroeg geboren

Minder tiener- en jonge moeders in Utrecht
In Utrecht komt tienermoederschap of jong moederschap minder vaak voor dan gemiddeld in Nederland en in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. In Utrecht is het aantal kinderen dat per duizend vrouwen wordt geboren hoger bij vrouwen die ouder zijn dan dertig jaar. Het aantal kinderen dat wordt geboren met een moeder jonger dan dertig jaar is juist lager. Een derde van de Utrechtse pasgeborenen heeft een moeder van 35 jaar of ouder. Landelijk geldt dit voor een kwart van de baby’s.

Minder tiener- en jonge moeders en meer oudere moeders in Utrecht

Tienermoeders
Moeders die jonger zijn dan 20 jaar worden ook wel tienermoeders genoemd. Deze moeders en hun kind hebben een verhoogd risico op problemen bij opvoeden en opgroeien. Ondersteuning bij hechting, opvoeding, huisvesting en maatwerk bij onderwijs is voor deze moeders belangrijk.

Jonge moeders
Moeders tussen de 20 en 24 jaar worden ‘jonge moeders’ genoemd. Op deze leeftijd moeder worden is niet altijd een probleem. Er zijn moeders die zich prima staande houden doordat ze bijvoorbeeld kunnen terug vallen op behulpzame vrienden of familie. Maar heeft de jonge moeder een laag opleidingsniveau, financiële problemen, huisvestingsproblemen of psychosociale problemen, dan kan dat negatieve gevolgen hebben voor het kind.Lees verder over Geboorte:

Categorieën

Algemeen Open data

Eerdere berichten

Geen gearchiveerde artikelen gevonden
Kan deze website beter?