Naar de inhoud

Een verhaal bij de cijfers

“Van de kinderen uit groep 7 en 8 uit Utrecht Zuid is 85% lid van een sportvereniging. In klas 2 en 4 van de middelbare school is dat ruim 10% minder”, zegt Fleur van Heeswijk van Volksgezondheid. Een professional reageert: “Ja, middelbare school, huiswerk en de puberteit. Als je kinderen niet op jonge leeftijd enthousiast krijgt voor sport, lukt het later niet meer.” Een andere professional geeft aan: “Voetbalclub VV Hoograven is weg, dat helpt natuurlijk ook niet.”

Quote uit het duidingsgesprek: Als je kinderen niet op jonge leeftijd enthousiast krijgt voor sport, lukt het later niet meer.

Dit zijn quotes uit één van de ongeveer 100 duidingsgesprekken die het onderdeel Volksgezondheid van de gemeente Utrecht organiseert. Voor de Volksgezondheidsmonitor verzamelt de gemeente veel cijfers en gegevens over de gezondheid van inwoners. Maar dat is maar één kant van het verhaal. Herkennen inwoners en professionals zich in de cijfers? Wat zijn hun ervaringen? Volksgezondheid verwerkt de resultaten van deze gesprekken in het Utrechts gezondheidsprofiel, dat in februari 2018 verschijnt.

Leefstijl kinderen en jongeren
In de bijeenkomst over ‘Gezond (w)eten en doen’ in Utrecht Zuid gaat het gesprek over de leefstijl van kinderen en jongeren. Deelnemers zijn professionals die zich dagelijks inzetten voor de gezondheid in Utrecht Zuid. Aangeschoven zijn onder andere een fysiotherapeut, een vitaliteitsmakelaar, een verloskundige, een brede schoolcoördinator, een social makelaar en iemand van het gezondheidscentrum. Zij kennen het verhaal achter de cijfers als geen ander.

Geeltjes
Fleur vraagt: “Als je denkt aan de gezondheid van kinderen (0-12 jaar) en jongeren (13-17), waar denk je dan aan?” Op geeltjes schrijven de deelnemers hun antwoorden. Daarna ontstaat een geanimeerd gesprek, iedereen is duidelijk erg betrokken.

Overgewicht bleef gelijk
Goed nieuws! Uit de cijfers van de volksgezondheidsmonitor blijkt dat  het overgewicht van kinderen en jongeren uit Utrecht Zuid vrijwel gelijk bleef. “Daar mogen we trots op zijn”, reageert de fysiotherapeut enthousiast. “Wereldwijd stijgt het overgewicht echt enorm. Mede dankzij al onze inspanningen is dat in Zuid niet gebeurd.” Daar heeft volgens de aanwezige professionals alle aandacht voor gezond eten zeker aan bijgedragen: goed ontbijten, fruit eten en water drinken.