Digitale media

Bijna iedereen heeft via internet toegang tot digitale media. De meeste mensen maken dagelijks gebruik van internet om bijvoorbeeld te mailen, gebruik te maken van sociale media, informatie te zoeken of bankzaken te regelen1. De tijd die mensen op digitale media besteden neemt toe, omdat men met een smartphone bijna altijd toegang heeft tot internet2.

Digitale media kunnen het welzijn van de gebruikers bevorderen. Het is bijvoorbeeld makkelijker om contacten te onderhouden met vrienden en bekenden. Gezondheidsadviezen en informatie over gezondheid en zorg zijn voor iedereen toegankelijk. Apps waarmee je prestaties kunt bijhouden, stimuleren sporten en bewegen.

Te veel gebruik van digitale media kan leiden tot rug- en nekklachten, slaapproblemen, minder goed zien en toename van het gewicht. Problematisch gebruik van digitale media hangt samen met angst- en depressieklachten, minder goede sociale vaardigheden en een klein offline sociaal netwerk3, 4. Bij sommige vormen van digitale media is het risico op problematisch gebruik groter. Voorbeelden zijn sociale media, online games, online gokken en het bezoeken van dating- of pornosites5.
Bronnen:
1 CBS (2019). Internet; toegang, gebruik en faciliteiten
2 SIDN (2016). Trends in internetgebruik 2016, Stichting Internet Domeinregistratie Nederland
3 Muller et al. (2018). Systematic review of internet dependency
4 Scheppard et al, 2018. Digital eye strain: prevalence, measurment and amelioration
5 Cash et al. (2012). Internet Addiction: a brief summary of research and practiceLees verder over Digitale media:

Eerdere berichten

Geen gearchiveerde artikelen gevonden
Kan deze website beter?