2017 Beweging

 Let op: dit is een bericht uit 2017. Er is echter een recenter bericht verschenen in 2019
63% van de Utrechtse volwassenen voldoet aan de beweegnorm
Bijna twee derde van de Utrechtse volwassenen (19-64 jaar) beweegt ten minste vijf dagen per week een half uur matig intensief en voldoet hiermee aan de beweegnorm. Hoogopgeleide Utrechters en Utrechters zonder migratieachtergrond voldoen vaker aan de beweegnorm.

 

Stellen zonder kinderen bewegen vaker voldoende
67% van de volwassenen die samen wonen met een partner, zonder kinderen, voldoet aan de beweegnorm. Dit is lager onder volwassenen die wonen met een partner én kinderen, namelijk 58%.

Utrechters uit de wijken Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern voldoen minder vaak aan de beweegnorm:
 


18% van de Utrechtse volwassenen voldoet aan de fitnorm
Bijna een vijfde van de Utrechtse volwassenen verricht minstens drie keer per week gedurende minimaal 20 minuten een zwaar intensieve lichamelijke activiteit. Zij voldoen hiermee aan de fitnorm.Mogelijk nieuwe beweegnormen in de toekomst
De Gezondheidsraad adviseert in 2017 het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nieuwe beweegrichtlijnen voor volwassenen, ouderen en kinderen te gaan hanteren. Nieuw in de beweegrichtlijnen is de aanbeveling om spier- en botversterkende oefeningen te doen en niet te veel stil te zitten. De huidige beweegnormen worden dus mogelijk in de nabije toekomst hierop aangepast.

Twee op de drie Utrechtse volwassenen sporten wekelijks

65% van de volwassenen sport minimaal één keer per week. Hoogopgeleiden sporten vaker elke week. Dat geldt ook voor Utrechters onder de 40 jaar. Volwassenen uit de wijken Overvecht en Kanaleneiland sporten minder vaak elke week.

Utrechters met een Turkse of Marokkaanse achtergrond sporten minder vaak wekelijks
28% van de Utrechters met een Turkse achtergrond en 33% van de Utrechters met een Marokkaanse achtergrond sport elke week. Dit is 72% onder Utrechters zonder migratieachtergrond. Binnen deze groep zijn er grote verschillen. Van de laagopgeleide Utrechters zonder migratieachtergrond sport 29% wekelijks.Ook uit de Utrechtse inwonersenquête blijkt dat bijna twee derde wekelijks sport
In de jaarlijkse inwonersenquête van de gemeente Utrecht wordt ook aan Utrechters gevraagd of zij wekelijks sporten. In dit onderzoek geeft 63% van de Utrechtse volwassenen (19-64 jaar) aan dat zij dit doen.Lees verder over Beweging:

Kan deze website beter?