Samenvatting
- Veel Utrechters hebben een hbo- of wo-opleiding
- Hbo en wo-opgeleiden hebben vaker een betere gezondheid
- Minder middeninkomens in Utrecht
- Minder kinderen in gezinnen met een langdurig laag inkomen
- Meer lage inkomens in Overvecht, Noordwest, Zuid en Zuidwest
Cijfers over opleiding en inkomen
Veel Utrechters hebben een hbo- of wo-opleiding
Utrecht is in Nederland de gemeente met het hoogste percentage inwoners met een afgeronde hbo- of universitaire (wo) opleiding. Dit percentage neemt toe. In 2006 had 41% van de Utrechters tussen 15 en 75 jaar een afgeronde hbo- of wo-opleiding. In 2018 is dit 57%. Minder dan een vijfde van de Utrechters heeft alleen basisonderwijs gevolgd of een vmbo- of mbo-opleiding niveau 1 afgerond.
Hbo en wo-opgeleiden hebben vaker een betere gezondheid
Mensen met een hbo- of wo-opleiding hebben gemiddeld een betere gezondheid en betere leefomstandigheden dan inwoners met een andere opleiding. Onder andere door de groei van die groep, gaat het gemiddeld beter met de gezondheid in Utrecht. Dit betekent niet altijd dat de gezondheid in alle opleidingsgroepen beter wordt. Zo neemt bijvoorbeeld het aantal mensen met meerdere chronische aandoeningen toe in alle opleidingsgroepen. Stedelijk is dit beeld niet zichtbaar, door groei van de groep hbo- en wo-opgeleiden waar deze problematiek beduidend minder voorkomt.Trends in twee of meer lichamelijke chronische aandoeningen, naar laatst afgeronde opleiding:
(Bron: Gezondheidspeiling 2008, 2012, en 2016)
Minder middeninkomens in Utrecht
In vergelijking met Nederland wonen in Utrecht minder inwoners met een middeninkomen en meer inwoners met een hoog inkomen. In vergelijking met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag heeft Utrecht relatief weinig huishoudens met een laag en veel met een hoog inkomen.Verdeling van inkomens van huishoudens (zonder studenten), in vergelijking met landelijk:

Wat is een laag inkomen?
Het wettelijk sociaal minimum (WSM) is het bedrag dat iemand minimaal nodig heeft om van te leven. Hoe hoog dit bedrag is, wordt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vastgesteld. Afhankelijk van leeftijd en leefsituatie, bijvoorbeeld of iemand samenwoont, is het wettelijk sociaal minimum hoger of lager. Inwoners van Utrecht kunnen gebruik maken van regelingen uit de Utrechtse armoedeaanpak wanneer hun inkomen lager is dan 125% van het wettelijk sociaal minimum. Een inkomen dat lager is dan 101% van het wettelijk sociaal minimum komt min of meer overeen met bijstandsniveau[GP81012].Minder kinderen in gezinnen met een langdurig laag inkomen
Het aantal kinderen in huishoudens met een laag inkomen (tot 125% van het WSM) neemt af. In 2018 groeide 13% van de Utrechtse kinderen op in huishoudens met een inkomen tot 125% van het WSM. Dit zijn 8.400 kinderen. De helft van deze kinderen groeide op in een huishouden dat leeft van een inkomen op bijstandsniveau (lager dan 101% van het WSM). Voor 1.600 kinderen geldt dat het huishouden waarin zij opgroeien al vier jaar of langer van een inkomen op bijstandsniveau leefde[GP81012].
Meer lage inkomens in Overvecht, Noordwest, Zuid en Zuidwest
Naar schatting leeft bijna 16% van de Utrechtse huishoudens van een laag inkomen. Iets meer dan de helft van deze groep leeft van een inkomen op bijstandsniveau (tot 101% van het WSM). Het aandeel Utrechtse huishoudens dat vier jaar of langer van een laag inkomen leeft, daalt. In 2018 gold dit voor 10% van de huishoudens. Dit zijn 12.600 huishoudens.Het aandeel huishoudens dat langdurig moet leven van een inkomen op bijstandsniveau neemt toe. In 2014 gold dit voor 3% van de huishoudens. In 2018 was dit 4%. In Utrecht komt een laag inkomen vaker voor bij alleenstaanden en eenoudergezinnen, gepensioneerden en onder huishoudens met een migratieachtergrond.
Percentage huishoudens met een inkomen tot 125% van het WSM, per wijk:
Open data
Hieronder vindt u alle beschikbare open data ter download en/of online inzage:
Opleiding en inkomen, alle leeftijden, CBS/IBO 2017
Deze databestanden bevatten tabellen over opleidingsniveau van inwoners van 15 tot 75 jaar oud, inkomensverdeling van alle huishoudens en huishoudens met een laag inkomen (Centraal Bureau voor de Statistiek/ Armoedemonitor 2017)
Ga direct naar de data over:
Algemeen
Opleiding en inkomen, alle leeftijden, CBS/IBO 2017
Deze databestanden bevatten tabellen over opleidingsniveau van inwoners van 15 tot 75 jaar oud, inkomensverdeling van alle huishoudens en huishoudens met een laag inkomen (Centraal Bureau voor de Statistiek/ Armoedemonitor 2017)
Om deze inhoud te kunnen bekijken, is het nodig dat u akkoord gaat met het plaatsen van cookies.
Akkoord Nee Lees meer
Akkoord Nee Lees meer
Om deze inhoud te kunnen bekijken, is het nodig dat u akkoord gaat met het plaatsen van cookies.
Akkoord Nee Lees meer
Akkoord Nee Lees meer
console.log('gtag run'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-65231127-1', { 'anonymize_ip': true });